Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πακιστάν: «Βλέπει» νέα σύλληψή του ο πρώην πρωθυπουργός Χαν

Βοηθός του Χαν, ο Ιφτιχάρ Ντουράνι, τόνισε ότι η κατηγορία ότι ο Χαν προσφέρει καταφύγιο σε άτομα που είναι ύποπτα για συμμετοχή σε βίαια επεισόδια δεν έχει καμία αξία και επανέλαβε την έκκλησή του για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Πακιστάν: «Βλέπει» νέα σύλληψή του ο πρώην πρωθυπουργός Χαν

Η κρίση στο Πακιστάν που έχει προκληθεί από την ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν και της κυβέρνησης και του στρατού της χώρας συνεχίζεται, με τον πρώην πρωθυπουργό να δηλώνει σήμερα ότι επίκειται νέα σύλληψή του έπειτα από τελεσίγραφο που του έδωσαν οι κρατικές αρχές.

Ο Χαν, που διετέλεσε πρωθυπουργός του Πακιστάν από το 2018 ως το 2022, συνελήφθη την προπερασμένη Τρίτη 9 Μαΐου από παραστρατιωτικούς τη στιγμή που έφτανε σε δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ όπου εκδικαζόταν υπόθεση διαφθοράς στην οποία είναι κατηγορούμενος. Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους την Παρασκευή, αφού η σύλληψή του κρίθηκε παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Εναντίον του 70χρονου Χαν εκκρεμούν πολλές δικαστικές υποθέσεις μετά την εκδίωξή του από την εξουσία τον Απρίλιο του 2022 έπειτα από πρόταση μομφής.

Η σύλληψή του προκάλεσε βίαιες συγκρούσεις σε πολλές πόλεις της χώρας μεταξύ υποστηρικτών του και των δυνάμεων ασφαλείας. Πολλά κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν και στρατιωτικά σύμβολα καταστράφηκαν, ενώ αποκλείστηκαν και κεντρικές οδικές αρτηρίες. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια αυτά επεισόδια, σύμφωνα με την αστυνομία και νοσοκομεία. Εκατοντάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συνελήφθησαν κυρίως στις επαρχίες Πουντζάμπ και Χάιμπερ Παχτούνχβα.

Σήμερα, η πακιστανική κυβέρνηση κατηγόρησε τον Χαν ότι προσφέρει καταφύγιο σε βοηθούς και υποστηρικτές του που καταζητούνται για επιθέσεις εναντίον μελών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στις διαδηλώσεις αυτές. Η κυβέρνηση του έδωσε διορία 24ωρών να τους παραδώσει, προειδοποιώντας τον Χαν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπος με αστυνομική επιχείρηση.

Έπειτα από αυτή την προειδοποίηση, ο πρώην πρωθυπουργός με tweet του δήλωσε ότι η αστυνομία έχει περικυκλώσει την οικία του στη Λαχόρη και πως επίκειται η σύλληψή του. «Αυτό πιθανώς είναι το τελευταίο μου tweet πριν από την επόμενη σύλληψή μου», έγραψε στο Twitter η σήμερα το απόγευμα.

Ο υπουργός Πληροφοριών της επαρχίας Πουντζάμπ, Αμίρ Μιρ, τόνισε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών και επιβολής του νόμου ταυτοποίησαν περίπου 30 με 40 άτομα που κατηγορούνται για επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, λέγοντας ότι αυτοί κρύβονται στο σπίτι του Χαν στη Λαχόρη.

«Δίνουμε τελεσίγραφο ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να παραδοθούν στην αστυνομία, αλλιώς θα αναλάβουμε δράση», ανέφερε ο Μιρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Προειδοποίησε ότι ο Χαν έχει 24 ώρες διορία να παραδώσει τους υπόπτους και προειδοποίησε ότι θα ξεκινήσει αστυνομική επιχείρηση αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν συμμορφωθεί.

Βοηθός του Χαν, ο Ιφτιχάρ Ντουράνι, τόνισε ότι η κατηγορία ότι ο Χαν προσφέρει καταφύγιο σε άτομα που είναι ύποπτα για συμμετοχή σε βίαια επεισόδια δεν έχει καμία αξία και επανέλαβε την έκκλησή του για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Η σύλληψη του Χαν έγινε μία ημέρα αφότου ο πανίσχυρος στρατός της χώρας τον επέκρινε επειδή κατηγόρησε κατ’ επανάληψη έναν υψηλόβαθμο στρατιωτικό ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του αλλά και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ότι ευθύνεται για την απομάκρυνσή του από την εξουσία, πριν από έναν χρόνο. Μία ημέρα αφού αφέθηκε ελεύθερος από την πακιστανική δικαιοσύνη, ο Χαν ζήτησε από τους υποστηρικτές του να βγουν ξανά στους δρόμους της χώρας.

Ο Μιρ και η ομοσπονδιακή υπουργός Πληροφοριών Μαριάμ Ορανζέμπ δήλωσαν ότι οι κατηγορούμενοι για επιθέσεις ενάντια σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα δικαστούν σε στρατοδικεία. «Οι επιθέσεις εναντίον του στρατού της χώρας συνιστούν στάση», είπε η Ορανζέμπ σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Ο στρατός είχε ήδη ανακοινώσει ότι κατηγορούμενοι για επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα δικαστούν σε στρατοδικεία, λέγοντας ότι οι επιθέσεις της 9ης Μαΐου ήταν «προσχεδιασμένες» και αυτές διατάχθηκαν από ηγέτες του κόμματος του Χαν, κάτι που ο ίδιος και το κόμμα του αρνούνται.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP), μια ανεξάρτητη οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων, εξέφρασε την αντίθεσή της σε δίκες πολιτών σε στρατοδικεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v