Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Ενταλμα σύλληψης του κεντρικού τραπεζίτη του Λιβάνου

Κατηγορείται για σειρά υποθέσεων διαφθοράς, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, παράνομο πλουτισμό, νομιμοποίηση εσόδων. Πώς προσπαθεί να γλιτώσει από τις γαλλικές αρχές και να δικαστεί στη χώρα του, όπου η διαπλοκή ζει και βασιλεύει. Σε βαθιά οικονομική κρίση και φτώχεια ο Λίβανος.

Γαλλία: Ενταλμα σύλληψης του κεντρικού τραπεζίτη του Λιβάνου

Ένταλμα σύλληψης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου Ριάντ Σαλαμέχ εξέδωσαν Γάλλοι εισαγγελείς, αναφέρει το Reuters, αφού ο αξιωματούχος δεν παρέστη σε ακρόαση στο Παρίσι σήμερα.

Ο Σαλαμέχ επρόκειτο να ανακριθεί για κατηγορίες διαφθοράς, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο AFP.

Ομάδα Ευρωπαίων δικαστών, από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, διεξάγει έρευνα για σειρά οικονομικών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου πλουτισμού και της φερόμενης νομιμοποίησης 330 εκατ. δολαρίων, αδικημάτων στα οποία εμπλέκεται ο Σαλαμέχ.

 

Ο 72χρονος κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος βρίσκεται στο πόστο του για σχεδόν 30 χρόνια, έχει επανειλημμένα αρνηθεί όλες τις κατηγορίες. Έχει επιμείνει ότι ο πλούτος του προέρχεται από την προηγούμενη απασχόλησή του ως επενδυτικού τραπεζίτη στη Merrill Lynch, από κληρονομημένα ακίνητα και επενδύσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας, τον Μάρτιο του 2022 οι τρεις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία άνω των 130 εκατ. δολαρίων. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στον Λίβανο, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία ρώτησε τον Σαλαμέχ σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία και τις επενδύσεις της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου εκτός της χώρας, σχετικά με ένα διαμέρισμα στο Παρίσι που κατέχει ο κυβερνήτης και με τη χρηματιστηριακή εταιρεία Forry Associates του αδελφού του, Ρατζά Σαλαμέχ.

Σύμφωνα με δικαστικό αξιωματούχο του Λιβάνου, ο Ριάντ Σαλαμέχ δεν έλαβε ποτέ την κλήση του από το Παρίσι, παρά τις πολλές προσπάθειες να την παραδώσει. Οπως είπε, Λιβανέζος δικαστής έστειλε την ειδοποίηση στον Σαλαμέχ πολλές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά κάθε φορά επιστρεφόταν διότι ο διοικητής δεν ήταν παρών στην κεντρική τράπεζα, γράφει ο Guardian.

Η ακρόαση για σήμερα Τρίτη στο Παρίσι ορίστηκε τον περασμένο μήνα και ο Λίβανος ήρε ταξιδιωτική απαγόρευση για τον Σαλαμέχ, ο οποίος ερευνάται επίσης και στη χώρα του. Ο εισαγγελέας της Βηρυτού Ράτζα Χαμούς κατηγόρησε στα τέλη Φεβρουαρίου τον Σαλαμέχ, τον αδερφό του και μια στενή του συνεργάτιδα για διαφθορά, αναφορικά με υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, πλαστογραφία, παράνομο πλουτισμό, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παραβίαση της φορολογικής νομοθεσίας, γράφει το Associated Press.

Κάποτε χαιρετίστηκε ως θεματοφύλακας της οικονομικής σταθερότητας του Λιβάνου, ωστόσο σήμερα ο Σαλαμέχ κατηγορείται όλο και περισσότερο για την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Πολλοί λένε ότι επιτάχυνε την οικονομική κρίση, η οποία έχει βυθίσει στη φτώχεια τα τρία τέταρτα του πληθυσμού των 6 εκατομμυρίων Λιβανέζων, με πληθωρισμό που καλπάζει στο αστρονομικό +300%.

Η θητεία του λήγει τον Ιούλιο. Αν δεν έχει οριστεί διάδοχος, ο βετεράνος κυβερνήτης έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον Σαλαμέχ, τον αδελφό του και στενή του συνεργάτιδα Μαριάν Χοαγιέκ ζήτησαν αναστολή της ευρωπαϊκής έρευνας μέχρι να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη έρευνα εντός Λιβάνου.

Ο Σαλαμέχ «απολαμβάνει προστασία από τους πολιτικούς του Λιβάνου, που είναι βαθιά διαπλεκόμενοι με το δικαστικό σώμα», υποστηρίζει ο Ναντίμ Χούρι, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Arab Reform Initiative. «Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να χειραγωγήσουν την ποινική διαδικασία στη Γαλλία, όπως κάνουν στον Λίβανο», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v