Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίσινγκερ: Η Κίνα θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό

Ο πόλεμος φτάνει σε σημείο καμπής, εκτίμησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Βλέπει ενεργοποίηση της διπλωματίας, μετά και την ενεργή εμπλοκή του Πεκίνου.

Κίσινγκερ: Η Κίνα θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό

Ο Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, δήλωσε πως πιστεύει ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας φτάνει σε σημείο καμπής και αναμένει διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους, χάρη στις πρόσφατες προσπάθειες της Κίνας.

Μετά από αρκετούς γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης, που ξεκίνησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022, καμία πλευρά δεν φάνηκε διατεθειμένη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Πεκίνο φαίνεται ότι προσπάθησε να αναζωπυρώσει τις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας με ένα έγγραφο θέσεων 12 σημείων που δημοσιεύθηκε στην επέτειο ενός έτους από την εισβολή. Μαζί με την έκκληση για κατάπαυση του πυρός, το κινεζικό σχέδιο θα προβλέπει να μείνουν τα ρωσικά στρατεύματα στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και θέτει τέλος σε οποιεσδήποτε κυρώσεις που δεν εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η Ρωσία είναι μέλος με δικαίωμα αρνησικυρίας.

Σε συνέντευξή του στο CBS News, ο Κίσινγκερ φάνηκε σίγουρος ότι η Κίνα θα βοηθήσει να αλλάξει το ρεύμα του συνεχιζόμενου πολέμου. «Τώρα που η Κίνα μπήκε στη διαπραγμάτευση, νομίζω ότι θα φτάσουμε κάπου στο τέλος του έτους», είπε. «Θα μιλάμε για διαπραγματευτικές διαδικασίες και ακόμη και πραγματικές διαπραγματεύσεις».

Παρά τη δημοσιοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου 12 σημείων, ο Σι έχει αντιμετωπίσει κριτική από τη διεθνή κοινότητα, επειδή δεν μίλησε περισσότερο για την εισβολή του Πούτιν. Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι του Πεκίνου υποστήριξαν σταθερά ότι η Κίνα είναι ουδέτερη και επιθυμεί μόνο ειρήνη.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι μίλησαν δημόσια για τους στενούς δεσμούς μεταξύ των χωρών τους και ο Σι ταξίδεψε στη Μόσχα τον Μάρτιο για να επισκεφθεί τον Πούτιν. Πριν από την άφιξη του Σι, ο Πούτιν έγραψε ένα άρθρο για την China's People Daily, στο οποίο είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ήταν «χωρίς περιορισμούς ή ταμπού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v