Οι ρωσικές εξαγωγές καυσίμων, όπως ντίζελ και βενζίνης, παραμένουν πολύ πάνω από τις συνήθεις τιμές του μήνα παρά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ, μεταδίδει το Bloomberg.
Οι αποστολές καθαρών προϊόντων πετρελαίου - εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είναι καύσιμα τύπου ντίζελ - ανέρχονταν σε 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa. Εάν η ίδια τάση συνεχιστεί για όλο τον μήνα, οι εξαγωγές θα είναι οι υψηλότερες για την εποχή, τουλάχιστον από το 2016.
Το σχέδιο της ΕΕ για τη σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των διά θαλάσσης εισαγωγών ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων, που τέθηκε σε εφαρμογή νωρίτερα φέτος, διαπνεόταν από φόβους ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να βρει νέους προορισμούς για το σύνολο των εξαγωγών της και ενδεχομένως θα αναγκαζόταν να περιορίσει τη διύλιση και τις διαδρομές των προϊόντων.
Μέχρι στιγμής, όμως, αυτοί οι φόβοι έχουν αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό αβάσιμοι. Οι εξαγωγές καυσίμου τύπου ντίζελ τον Μάρτιο σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2016, όταν ξεκίνησαν να τηρούνται τα εν λόγω στοιχεία. Οι αποστολές ρωσικού αργού στη διεθνή αγορά επίσης έχουν δείξει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης, παρόλο που η κυβέρνηση της χώρας λέει ότι η παραγωγή έχει μειωθεί.
Ενώ οι συνολικές εξαγωγές καθαρών προϊόντων πετρελαίου της Ρωσίας παραμένουν ισχυρές με βάση τα ιστορικά δεδομένα, οι αποστολές Απριλίου είναι μειωμένες σε σύγκριση με τον Μάρτιο, όπως εξάλλου συμβαίνει κάθε χρόνο από το 2016. Τα διυλιστήρια της χώρας έχουν επίσης μειώσει ελαφρώς τους ρυθμούς τους.
Μεγάλο μέρος του ρωσικού ντίζελ κατευθύνεται προς την Τουρκία, με βαρέλια να πηγαίνουν επίσης σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Λιβύη. Από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ, έχουν αυξηθεί, τέλος, οι αποστολές και προς τη Βραζιλία.