Τόσο οι ΗΠΑ και ο Καναδάς όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισαν την απαγόρευση της εφαρμογής TikTok στα υπηρεσιακά κινητά τηλέφωνα για λόγους ασφαλείας. «Οι κυβερνητικές αρχές βλέπουν την εφαρμογή ως επικίνδυνη για την ασφάλεια και ως απειλή για την ιδιωτική ζωή», σχολιάζει το RedaktionsNetzwerk Deutschland.
«Οι Καναδοί εφάρμοσαν ήδη την απαγόρευση, ενώ στους Αμερικανούς κυβερνητικούς υπαλλήλους δόθηκε προθεσμία 30 ημερών για τη διαγραφή της εφαρμογής από τα υπηρεσιακά κινητά τηλέφωνα. Μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών ωστόσο η Γερμανία δεν θα ακολουθήσει μία αντίστοιχη πρακτική, καθώς η εφαρμογή δεν είναι καν εγκατεστημένη στις συσκευές των κυβερνητικών υπαλλήλων της. […]
Δεν υπάρχει ένας “απαγορευμένος κατάλογος” εφαρμογών, αλλά ένας “επιτρεπόμενος κατάλογος” που επιλέγεται από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Τύπου, ώστε να επιτραπεί η εγκατάσταση των εφαρμογών».
Η εφημερίδα Die Zeit σημειώνει πως «εσωτερικές έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων του TikTok θα μπορούσαν να αφήσουν τους χρήστες ευάλωτους σε κυβερνοεπιθέσεις. […]
Το TikTok, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη νέα γενιά, δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της προστασίας των δεδομένων των χρηστών, ενώ εντείνονται κυρίως οι φόβοι σχετικά με την πιθανή πρόσβαση του κινεζικού κράτους στη μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει να απαγορεύσει την εφαρμογή πριν από μερικά χρόνια, επισημαίνοντας ότι οι κινεζικές αρχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του TikTok για να συλλέξουν πληροφορίες για τους πολίτες των ΗΠΑ. Τώρα, το TikTok έχει υποβάλει σχέδιο στην αμερικανική κυβέρνηση για μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του στις ΗΠΑ, προκειμένου να παραμείνει ενεργό στη χώρα».
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE