Ενα έργο σε εξέλιξη που χρονολογείται από την εποχή του Steve Jobs έχει η Apple: Μη επεμβατική και συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα.
Ο στόχος αυτής της μυστικής προσπάθειας - που ονομάζεται E5 - είναι να μετρήσει πόση γλυκόζη υπάρχει στο σώμα κάποιου χωρίς να χρειάζεται να τρυπήσει το δέρμα. Αφού πέρασε σημαντικά ορόσημα πρόσφατα, η εταιρεία πιστεύει πλέον ότι θα μπορούσε τελικά να φέρει στην αγορά την παρακολούθηση γλυκόζης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την προσπάθεια.
Eάν τελειοποιηθεί, μια τέτοια ανακάλυψη θα ήταν ευλογία για τους διαβητικούς και θα βοηθούσε στην ενίσχυση της Apple στην υγειονομική περίθαλψη. Η προσθήκη του συστήματος παρακολούθησης στο Apple Watch, ο απώτερος στόχος, θα έκανε επίσης αυτή τη συσκευή απαραίτητο στοιχείο για εκατομμύρια διαβητικούς σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχουν ακόμη χρόνια δουλειάς μπροστά, αλλά η κίνηση θα μπορούσε να ανατρέψει μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου 1 στους 10 Αμερικανούς έχει διαβήτη και συνήθως βασίζεται σε μια συσκευή που τρυπά το δέρμα για δείγμα αίματος. Υπάρχουν επίσης επιθέματα από τα εργαστήρια Dexcom και Abbott που εισάγονται στο δέρμα αλλά πρέπει να αντικαθίστανται περίπου κάθε δύο εβδομάδες.
Η Apple ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία τσιπ γνωστή ως φωτονική πυριτίου και μια διαδικασία μέτρησης που ονομάζεται φασματοσκοπία οπτικής απορρόφησης. Το σύστημα χρησιμοποιεί λέιζερ για να εκπέμπει συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός σε μια περιοχή κάτω από το δέρμα όπου υπάρχει διάμεσο υγρό - ουσίες που διαρρέουν από τα τριχοειδή αγγεία - που μπορούν να απορροφηθούν από τη γλυκόζη. Στη συνέχεια, το φως ανακλάται πίσω στον αισθητήρα με τρόπο που δείχνει τη συγκέντρωση της γλυκόζης. Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος καθορίζει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα ενός ατόμου.
Το σύστημα της Apple θεωρείται ότι βρίσκεται σε στάδιο «απόδειξης της ιδέας», είπαν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή το πρότζεκτ είναι εμπιστευτικό. Η εταιρεία πιστεύει ότι η τεχνολογία είναι βιώσιμη, αλλά πρέπει να συρρικνωθεί σε πιο πρακτικό μέγεθος.
Προς το παρόν, οι μηχανικοί εργάζονται για να αναπτύξουν μια πρωτότυπη συσκευή στο μέγεθος ενός iPhone που μπορεί να δεθεί στο χέρι στου χρήστη. Είναι μικρότερη από προηγούμενη έκδοση που ήταν αρκετά μεγάλη και απαιτούσε από τον χρήστη να χρησιμοποιεί τραπέζι.
Ένας από τους στόχους της Apple είναι να δημιουργήσει ένα προληπτικό μέτρο που προειδοποιεί τους ανθρώπους εάν είναι προδιαβητικοί. Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής για να προσπαθήσουν να αποφύγουν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, ο οποίος εμφανίζεται όταν το σώμα ενός ατόμου δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη. Η ρυθμιστική ομάδα της Apple έχει ήδη πραγματοποιήσει πρώιμες συζητήσεις σχετικά με την έγκριση της κυβέρνησης για το σύστημα.
Το Apple Watch έχει γίνει σταδιακά περισσότερο ένα εργαλείο υγείας. Το πρώτο μοντέλο, που κυκλοφόρησε το 2015, περιελάμβανε αισθητήρα καρδιακών παλμών, αλλά ήταν περισσότερο επικεντρωμένο στην παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης. Η συσκευή απέκτησε τη δυνατότητα λήψης ηλεκτροκαρδιογραφημάτων από τον καρπό το 2018. Επίσης, τώρα μπορεί να ανιχνεύει τη θερμοκρασία του σώματος και να υπολογίζει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.