Ο μεγαλύτερος όμιλος εξόρυξης στον κόσμο ζήτησε επείγουσα μεταρρύθμιση της αγοράς νικελίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), υποστηρίζοντας ότι το χάος του περασμένου έτους δείχνει πως ο βασικός μηχανισμός τιμολόγησης απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον τρόπο διαπραγμάτευσης του μετάλλου.
Η BHP είναι ο τελευταίος παίκτης του κλάδου που επέκρινε ανοιχτά τα συμβόλαια νικελίου του LME, τα οποία υποφέρουν από επίμονα χαμηλή ρευστότητα από τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι τιμές υπερτριπλασιάστηκαν σε υψηλά ρεκόρ μέσα σε τρεις μέρες. Η άνοδος είχε προκύψει καθώς οι φόβοι για τη ρωσική προσφορά έφεραν τα πάνω κάτω στα στοιχήματα της Tsingshan, του μεγαλύτερου παραγωγού και καταναλωτή νικελίου στον κόσμο, οδηγώντας το χρηματιστήριο να ακυρώσει αμφιλεγόμενες συναλλαγές.
«Ο παγκόσμιος μηχανισμός διαμόρφωσης τιμών γι' αυτό το καίριο στοιχείο της ενεργειακής μετάβασης δεν λειτουργεί καλά», γράφει η BHP στην ετήσια οικονομική της έκθεση. «Η μεταρρύθμιση των κανόνων του LME έχει καθυστερήσει πολύ. Το επεισόδιο του περασμένου Μαρτίου τόνισε τα τρωτά σημεία που έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια».
Η θέση του αυστραλιανού ομίλου απηχεί την απογοήτευση εταιρειών εξόρυξης, εμπόρων και καταναλωτών που βασίζονται στα προθεσμιακά συμβόλαια του LME για να αντισταθμίσουν τις μεταβαλλόμενες τιμές του νικελίου, το οποίο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων σε μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Οι τιμές του νικελίου LME διαπραγματεύονται σε περίπου 27.200 δολάρια ανά τόνο, αλλά αναλυτές και traders εκτιμούν ότι η τιμή θα πρέπει να είναι πιο κοντά στα 20.000 δολάρια. Οι τιμές του νικελίου εκτοξεύτηκαν υψηλότερα τον Δεκέμβριο, επιστρέφοντας σε ασταθείς συναλλαγές.
Τα ζητήματα για την αγορά νικελίου περιπλέκονται τόσο από την απόλυτη συγκέντρωση της παραγωγής και κατανάλωσης υλικού για μπαταρίες σε Ινδονησία και Κίνα αντίστοιχα, όσο και από την ταχεία ανάπτυξη ενδιάμεσων προϊόντων, όπως το νικέλιο χυτοσίδηρο ή το ματ, ως απάντηση στις ανάγκες μιας ταχέως αναπτυσσόμενης εφοδιαστικής αλυσίδας μπαταριών.
Το χάσμα μεταξύ της τιμής του νικελίου χαμηλότερης ποιότητας και των τιμών του LME έχει γίνει πολύ μεγάλο, ώστε το σημείο αναφοράς να μη χρησιμοποιείται αξιόπιστα σε ορισμένες συναλλαγές, μεταδίδουν οι Financial Times.
Η δυσλειτουργία της αγοράς καθιστά δυσκολότερη τη διαχείριση κινδύνου για τους ανθρακωρύχους, τους εμπόρους και τους καταναλωτές και θα μπορούσε ακόμη και να απειλήσει τη μελλοντική προσφορά, καθιστώντας δύσκολη την οικονομική αξιολόγηση νέων έργων και την εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Παρά την αναταραχή, τα ανταγωνιστικά χρηματιστήρια, όπως το CME Group, άργησαν να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις στα συμβόλαια νικελίου. Ωστόσο, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της LME Martin Abbott, ο οποίος τώρα διευθύνει την Global Commodities Holdings, εταιρεία υπηρεσιών εμπορίας και logistics, σχεδιάζει να λανσάρει μια πλατφόρμα spot συναλλαγών για το νικέλιο στα τέλη Μαρτίου, ενδεχομένως με ανταγωνιστικά συμβόλαια σε διαφορετικό χρηματιστήριο.