Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης εξαγωγών με στόχο να διατηρήσει την ουσιαστική κυριαρχία της στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, καθώς άλλες χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν τις βιομηχανίες τους, μεταδίδει το Bloomberg.
Το Υπουργείο Εμπορίου και το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας ζητούν δημόσια σχόλια σχετικά με την προσθήκη ορισμένων μεθόδων κατασκευής που είναι βασικές για την παραγωγή προηγμένων ηλιακών συστημάτων στη λίστα με τις τεχνολογίες που απαγορεύεται να εξαχθούν. Πρόκειται για τα δισκία πυριτίου που είναι εξαιρετικά λεπτά τετράγωνα πυριτίου τα οποία ενώνονται σε ηλιακά πάνελ και η Κίνα αντιπροσωπεύει το 97% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η κίνηση υπογραμμίζει την αυξανόμενη στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι κυβερνήσεις στην ηλιακή παραγωγή, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία γίνεται η μεγαλύτερη πηγή νέας ενέργειας στον πλανήτη. Χώρες από τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδία προσπαθούν να αναπτύξουν εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού για ανατρέχουν το πλεονέκτημα της Κίνας.
«Το Πεκίνο και οι ηγέτες της αγοράς στην ηλιακή βιομηχανία της Κίνας ανησυχούν αναμφίβολα για τις προσπάθειες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ινδία να αναπτύξουν εγχώριες βιομηχανίες ηλιακής παραγωγής, επομένως αυτοί οι έλεγχοι εξαγωγών τεχνολογίας μπορεί κάλλιστα να είναι μια απάντηση», δήλωσε ο Cosimo Ries, αναλυτής στην Trivium China. «Το Πεκίνο επιδιώκει να επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία οι ανταγωνιστές του μπορούν να αναπτύξουν τις δικές τους αλυσίδες εφοδιασμού».
Η κίνηση βρίσκεται ακόμη σε φάση δημόσιας διαβούλευσης και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Ωστόσο, έρχεται λίγους μήνες αφότου οι ΗΠΑ ψήφισαν τον νόμο «για τη μείωση του πληθωρισμού», ο οποίος περιλαμβάνει επιδοτήσεις για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Οι κινεζικές εταιρείες έχουν περάσει την τελευταία δεκαετία αναπτύσσοντας τεχνολογία αιχμής για να παράγουν μεγαλύτερα και λεπτότερα δισκία πυριτίου που έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στη μείωση του κόστους της ηλιακής ενέργειας κατά περισσότερο από 90%. Εάν οι ξένοι κατασκευαστές πρέπει να χρησιμοποιήσουν παλαιότερα, θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα κόστους των πάνελ τους, είπε ο Ries.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δεσπόζουσα θέση της Κίνας στην αγορά και τα σχετικά υψηλά εμπόδια εισόδου του τμήματος, είναι λογικό για την Κίνα να εξετάσει την απαγόρευση για να αποφύγει τη διαρροή τεχνολογίας σε ξένους παίκτες, ανέφεραν οι αναλυτές της Daiwa Capital Markets σε ερευνητικό σημείωμα την Πέμπτη.