Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρόν από Ουάσινγκτον: Θα τηλεφωνήσω άμεσα στον Πούτιν

«Εξακολουθεί να είναι εφικτή η διαπραγμάτευση για ειρήνη διαρκείας», εκτιμά ο Γάλλος πρόεδρος. Συνάντηση με Μπάιντεν για εξεύρεση κοινής γραμμής. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει, ποιους όρους θέτει.

Μακρόν από Ουάσινγκτον: Θα τηλεφωνήσω άμεσα στον Πούτιν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, επιβεβαίωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό ABC.

«Ήθελα να κάνω την επίσημη επίσκεψη πρώτα και να έχω μια εις βάθος συζήτηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τις ομάδες μας μαζί», δήλωσε ο Μακρόν στο ABC, τονίζοντας ότι θα συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο μέσα «στις επόμενες ημέρες».

Μεταξύ των πολλών θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, η οποία ξεκίνησε χθες Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν θέλουν να δείξουν τη συμφωνία τους για την απάντηση που θα δοθεί στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους απηύθυνε έκκληση για «διαρκή ειρήνη», ώστε να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος.

«Μια δίκαιη ειρήνη δεν είναι μια ειρήνη που θα επιβληθεί στους Ουκρανούς», τόνισε. «Μια δίκαιη ειρήνη δεν είναι μια ειρήνη που δεν θα γινόταν αποδεκτή μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα από ένα από τα δύο μέρη».

Ο Πούτιν «διέπραξε ένα λάθος», επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Είναι αδύνατο να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και να διαπραγματευτούμε κάτι; Νομίζω ότι εξακολουθεί να είναι εφικτό», συνέχισε.

Η τελευταία επίσημη συνομιλία μεταξύ του Μακρόν και του Πούτιν ήταν στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να έχει «άμεση επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο», καταρχάς για θέματα που αφορούν την πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτική χρήση και τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια.

Ο Μακρόν επιθυμεί να υπενθυμίσει στον Πούτιν τα αιτήματα του Παρισιού: «να φύγουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και να αποκατασταθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v