Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση ενός συστήματος κατά των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (anti-drone) στο Κατάρ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που αποτιμάται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Η Raytheon Technologies Corp, η SRC και η Northrop Grumman Corp, θα είναι οι βασικές εταιρίες που θα υλοποιήσουν το συμβόλαιο σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου που πρόσθεσε ότι η αρμόδια υπηρεσία (DSCA) ενημέρωσε χθες το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση των συστημάτων.
Η έγκριση της πιθανής πώλησης των συστημάτων δόθηκε μετά την κίνηση του προέδρου Μπάιντεν νωρίτερα μέσα στη χρονιά να χαρακτηρίσει το Κατάρ σημαντικό εκτός του ΝΑΤΟ σύμμαχο των ΗΠΑ, εγκρίνοντας ένα ειδικό καθεστώς για ένα σημαντικό φίλο σε μια προβληματική περιοχή.
“Το Κατάρ είναι ένας καλός, αξιόπιστος και ικανός συνεργάτης. Ενημερώνω το Κογκρέσο ότι θα χαρακτηρίσω το Κατάρ σημαντικό εκτός του ΝΑΤΟ σύμμαχο των ΗΠΑ, προκειμένου να αντανακλάται η σημασία αυτής της σχέσης. Νομίζω ότι έχει καθυστερήσει για πολύ καιρό”, δήλωσε ο Μπάιντεν τον Ιανουάριο, όταν συναντήθηκε με την Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίν μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.
Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, το Κατάρ διαδραμάτισε επίσης ένα ρόλο στις πυρηνικές συνομιλίες του Ιράν, αλλά και στις σχέσεις με το Αφγανιστάν, όπου τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον εκπροσωπούνται από τη μικρή χώρα του Κόλπου.
Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα του Κατάρ να αντιμετωπίσει απειλές μέσω της χρήσης συστημάτων που παρέχουν δυνατότητες ηλεκτρονικής και κινητικής αναχαίτισης των drone, σύμφωνα με την αναφορά του Πενταγώνου.
Η υλοποίηση της παραγγελίας θα απαιτήσει την ανάθεση εργασιών σε πέντε επιπλέον εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και αντιπροσώπων 15 συμβαλλόμενων αμερικανικών εταιριών στο Κατάρ για μία πενταετία. Οι εταιρίες θα παρέχουν υποστήριξη πεδίου, εκπαίδευση, αλλά και τεχνική υποστήριξη για τα αναφερόμενα συστήματα κατά των drone, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Πέρα από την έγκριση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η σχετική ενημέρωση του Κογκρέσου δεν αναφέρει αν το συμβόλαιο έχει υπογραφεί ούτε αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ