Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Μόνο ο Ζελένσκι θα αποφασίσει για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία

"Συμφωνούμε όλοι ότι μια διπλωματική λύση έπειτα από διαπραγμάτευση είναι η καλύτερη δυνατή έκβαση, εκτός από μια απόφαση του Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του" από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

ΗΠΑ: Μόνο ο Ζελένσκι θα αποφασίσει για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε σήμερα ότι μόνο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι σε θέση να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, και απέρριψε κάθε ιδέα άσκησης αμερικανικής πίεσης στο Κίεβο.

"Συμφωνούμε όλοι ότι μια διπλωματική λύση έπειτα από διαπραγμάτευση είναι η καλύτερη δυνατή έκβαση, εκτός από μια απόφαση του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του" από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

"Έχουμε δηλώσει επίσης ότι εναπόκειται στον πρόεδρο Ζελένσκι να πει εάν, και πότε, θα είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις και τη μορφή που θα λάμβαναν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Και κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν το διερευνά, δεν επιμένει και δεν το προωθεί στο τραπέζι" των διαπραγματεύσεων, τόνισε, ειδικά μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον των μη στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του αρχηγού του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Μαρκ Μίλι, ο οποίος επανειλημμένα ανέφερε πρόσφατα ότι ίσως υπάρχει μια ευκαιρία να αρχίσουν συνομιλίες για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση.

"Οι Ρώσοι βρίσκονται πράγματι σε μια δύσκολη φάση, οπότε θέλετε να διαπραγματευτείτε σε μια στιγμή όπου είστε σε θέση ισχύος και ο αντίπαλός σας είναι σε θέση αδυναμίας", δήλωσε την Πέμπτη.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πρόσφατα ότι μερικοί υψηλόβαθμοι άρχισαν να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να εξετάσει το ενδεχόμενο των διαπραγματεύσεων, κάτι που ο πρόεδρος Ζελένσκι αρνείται έως τώρα.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο από τότε που άρχισε η σύγκρουση στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην G20 την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε "μη ρεαλιστικούς" τους ουκρανικούς όρους για την έναρξη συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ουκρανία ζητεί την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της και την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας, ενώ η Μόσχα ζήτησε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στα τέλη Σεπτεμβρίου, επιπλέον της χερσονήσου της Κριμαίας που προσάρτησε το 2014.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v