Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανική πίεση στην Άγκυρα για οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία

Σε εξέλιξη πρωτοβουλίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ, με σκοπό η Τουρκία να υιοθετήσει σκληρότερη αντι-ρωσική στάση. Όμως, οι σχέσεις Ερντογάν-Πούτιν είναι εγκάρδιες και οι οικονομικές συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς...

Αμερικανική πίεση στην Άγκυρα για οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία

Συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ, με θέμα τη συμμόρφωση και προσαρμογή στις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, σε μια τελευταία κίνηση από πλευράς Δύσης να πιέσει την Άγκυρα ώστε να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή κατά της Μόσχας.

Αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ, βοηθό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, αρμόδια για θέματα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και οικονομικών εγκλημάτων, συναντήθηκε με τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και επιχειρηματικών ομίλων σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, καθώς και με αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η επίσκεψη έρχεται μία εβδομάδα αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησαν συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, στην τέταρτη κατ' ιδίαν συνάντησή τους τους τελευταίους μήνες. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τους ενεργειακούς δεσμούς τους και να δημιουργήσουν διεθνή κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία (Ανατολική Θράκη), ανάγοντας τη χώρα ως βασική οδό για τις ρωσικές ροές προς την Ευρώπη.

Οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία, που βαθαίνουν και ενισχύονται από την εγκάρδια σχέση Ερντογάν-Πούτιν, έχουν προκαλέσει την οργή της Δύσης, η οποία θέλει να σφυρηλατήσει ένα ενιαίο διεθνές μέτωπο για να μεταπείσει τη Μόσχα ως προς το ουκρανικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ουάλι Αντεγέμο επισκέφθηκε την Τουρκία τον Ιούνιο, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να συγκεντρώσει υποστήριξη για τον έλεγχο των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Ο Αντεγέμο προειδοποίησε αρκετούς τουρκικούς επιχειρηματικούς ομίλους για τις επιπτώσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους στη Ρωσία.

Τον Σεπτέμβριο, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τους κινδύνους σύναψης νέων συμφωνιών ή επέκτασης υφιστάμενων με τον ρωσικό φορέα εκμετάλλευσης καρτών πληρωμής Mir. Αυτό ανησύχησε τους Τούρκους αξιωματούχους και οι πέντε τουρκικές τράπεζες που συμμετείχαν στο σύστημα το εγκατέλειψαν.

Ο Ερντογάν διατηρεί εδραιωμένους στρατηγικούς δεσμούς τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα και προσπαθεί να δώσει στην Τουρκία τον ρόλο διαμεσολαβητή εν μέσω πολέμου. Έχει βοηθήσει στην εξασφάλιση συμφωνιών για την επανέναρξη των αποστολών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ενώ διευκόλυνε τις ανταλλαγές κρατουμένων.

Ενώ η Τουρκία έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και τάχθηκε κατά της προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε δημόσια τον Πούτιν έναντι των δυτικών κυρώσεων.

Η Τουρκία έχει καταστεί επίσης ολοένα και πιο σημαντικός εταίρος για τον Πούτιν, καθώς οι κυρώσεις τού κλείνουν άλλους εμπορικούς και επενδυτικούς δρόμους. Και ο Ερντογάν, που θα επιδιώξει άλλη μια θητεία στις εκλογές του επόμενου έτους, προσβλέπει στη Ρωσία για την ενίσχυση της ταραγμένης οικονομίας της χώρας του, για παράδειγμα με την εξασφάλιση φυσικού αερίου με έκπτωση και με πληρωμές σε λίρες.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη» συνομιλίες για καθυστέρηση των πληρωμών του τουρκικού κρατικού εισαγωγέα ενέργειας Botas στη Ρωσία μέχρι το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v