Όποιος ψάχνει μiα προσωρινή διαμονή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη μέσω της πλατφόρμας Booking.com, στο μέλλον θα διαβάζει, πριν κάνει την κράτησή του, ότι πρόκειται για περιοχή «διαφιλονικούμενη, στην οποία επικρατούν διενέξεις» και ελλοχεύουν «σημαντικοί κίνδυνοι». Αυτό είχε ανακοινώσει πρόσφατα η ίδια η πλατφόρμα.
Ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες δωματίων εκφράζουν την αγανάκτησή τους. Όπως το ζεύγος Ζοχάρ και Λιτάλ Άιζενμπεργκ, που μετά από είκοσι χρόνια διαμονής στο Μεξικό ήρθαν για μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή Βερέντ Γιέριχο, στις ακτές της Νεκράς Θάλασσας. Εκεί άνοιξαν μια μικρή πανσιόν με μεξικάνικο χρώμα, με τη χαρακτηριστική ονομασία «Mi casa, tu casa». H Λιτάλ Άιζενμπεργκ λέει ότι βεβαίως είναι Ισραηλινή, αλλά «αισθάνεται Μεξικάνα».
Οι εξελίξεις με την Booking.com έχουν θορυβήσει τον σύζυγό της, που ήδη βλέπει την τουριστική κίνηση να υποχωρεί στην ευρύτερη περιοχή. «Κάθε μέρα είχαμε τουρίστες εδώ», λέει ο Ζοχάρ Άϊζενμπεργκ. «Συνταξιούχοι είμαστε, άλλη πηγή εσόδων δεν έχουμε. Αλλά με όλη αυτή η συζήτηση οι κρατήσεις μας έχουν μειωθεί σημαντικά. Μιλάμε για μείωση πάνω από 50%».
«Μποϊκοτάζ» από την Booking.com
H «συζήτηση», στην οποία αναφέρεται ο Ζοχάρ Άϊζενμπεργκ, είναι η εξαγγελία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατήσεων Booking.com ότι στο μέλλον οι καταχωρίσεις για ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη θα συνοδεύονται από ειδική αναφορά, που θα επισημαίνει ότι πρόκειται για «διαφιλονικούμενη περιοχή». Αυτό ισχύει για την πανσιόν του ζεύγους Άιζενμπεργκ που έχει οικοδομηθεί στην κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, αλλά και για εκατοντάδες άλλα καταλύματα. Είναι σαν να προειδοποιεί η πλατφόρμα Booking.com τους πελάτες της ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι σαν όλες τις άλλες. Ο Ζοχάρ Άιζενμπεργκ υποστηρίζει ότι αυτό ισοδυναμεί με οικονομικό μποϊκοτάζ. «Δεν δεχόμαστε να μας δίνουν αρνητική αξιολόγηση, μόνο και μόνο γιατί είμαστε Εβραίοι που ζούμε στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη», λέει ο ίδιος. «Είναι σαν να μας μποϊκοτάρουν. Μας προκαλούν τεράστια προβλήματα».
Στην υπόθεση παρεμβαίνει ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού Γιοέλ Ραζβοζόφ, προειδοποιώντας ότι οι εξαγγελίες της πλατφόρμας Booking.com δεν θα περάσουν και ότι, αν χρειαστεί, θα ξεκινήσει «διπλωματικό πόλεμο», έχοντας πλήρη κάλυψη από τον πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ. «Καμία ιδιωτική επιχείρηση δεν θα μας υποδείξει ποια περιοχή ανήκει στο Ισραήλ και ποια όχι», λέει ο Γιοέλ Ραζβοζόφ. «Αυτή η απόφαση αποτελεί σκάνδαλο. Θα αρχίσουμε διπλωματικό πόλεμο για να την ανατρέψουμε και ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα σύμφωνος. Αυτή η απόφαση δεν είναι δίκαιη».
Κάνει πίσω η ηλεκτρονική πλατφόρμα
Τελικά φαίνεται ότι οι πολιτικές πιέσεις είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα για το Ισραήλ, τουλάχιστον εν μέρει. Η πλατφόρμα Booking.com υποστηρίζει ότι στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη δεν θα εμφανίζει την ταξιδιωτική προειδοποίηση που είχε ανακοινώσει αρχικά, αλλά απλώς μια επισήμανση για τους ταξιδιώτες «να ενημερωθούν για τις ταξιδιωτικές οδηγίες που έχει εκδώσει η κυβέρνησή τους για τη συγκεκριμένη περιοχή». Όμως, ούτε αυτή η λύση ικανοποιεί τον ξενοδόχο Ζοχάρ Άιζενμπεργκ. «Εδώ αγωνιζόμαστε για να επιβιώσουμε οικονομικά», λέει. «Αυτό δεν συμφέρει κανέναν και αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές. Και για μας, αλλά και για τους Παλαιστίνιους...»
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE