Ειδική βίζα για ψηφιακούς νομάδες εκδίδει η Πορτογαλία

Ήδη δημοφιλέστατος προορισμός για όσους θέλουν να εργάζονται κάνοντας τουρ και διακοπές ανά τον κόσμο, ξεκινά νέο πρόγραμμα με ειδικές βίζες τηλεργασίας. Μόνη προϋπόθεση οι νομάδες να έχουν μηνιαίο εισόδημα... 3.288 ευρώ.

Ειδική βίζα για ψηφιακούς νομάδες εκδίδει η Πορτογαλία

Οι «ψηφιακοί νομάδες» δεν πάνε πια μόνο στα τροπικά νησιά, αλλά ταξιδεύουν και ανά την Ευρώπη. Νέο πρόγραμμα ψηφιακού νομαδισμού ξεκινά η Πορτογαλία και σύντομα αρχίζει η υποβολή αιτήσεων.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λισαβόνας, από τις 30 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα εξ αποστάσεως εργασίας και διαμονής.

Απαιτείται απόδειξη φορολογικής κατοικίας, σύμβαση εργασίας και βεβαιώσεις αποδοχών. Επίσης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να κερδίζουν τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερα από τον κατώτατο μισθό της χώρας, που είναι 822 ευρώ, επομένως θα πρέπει να έχουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 3.288 ευρώ.

Η κοινότητα των ψηφιακών νομάδων αναπτύσσεται γρήγορα στην Ευρώπη, σε όλο και περισσότερες χώρες που εκδίδουν ειδικές βίζες για αλλοδαπούς εργαζόμενους εξ αποστάσεως, όπως η Κροατία, η Ισλανδία και η Ελλάδα, γράφει το CNBC. Στον χορό ετοιμάζεται να μπει σύντομα και η Ισπανία.

Η Πορτογαλία είναι ήδη κορυφαίος προορισμός ψηφιακού νομαδισμού. Χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, τα έχει όλα — παραλίες, πόλεις και βουνά. Και σε συνδυασμό με το φθηνότερο κόστος ζωής σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχει γίνει δημοφιλής μεταξύ των εκπατρισμένων.

Περίπου 7.000 Αμερικανοί ζούσαν στη χώρα της Ιβηρικής στα τέλη του 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Μετανάστευσης της Πορτογαλίας, ενώ συνολικά το ποσοστό των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα έχει πιάσει υψηλό όλων των εποχών.

Μάλιστα, έρευνα δείχνει ότι πρόκειται για την τρίτη ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο για τους ψηφιακούς νομάδες, ενώ η Nomad List, η ψηφιακή πλατφόρμα νομάδων, κατατάσσει τη Λισαβόνα στην πρώτη θέση με βάση το feedback όσων επέλεξαν ήδη να ζήσουν εκεί.

Κι όλα αυτά παρόλο που η Πορτογαλία δεν διέθετε επίσημη ψηφιακή νομαδική βίζα μέχρι σήμερα. Στις επιλογές περιλαμβάνεται η βίζα D7, που σχεδιάστηκε για συνταξιούχους αλλά χρησιμοποιείται από άτομα όλων των ηλικιών που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό. Οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει αίτηση γι' αυτήν, εφόσον έχει εισόδημα που ξεπερνά τον εγχώριο κατώτατο μισθό, αλλά απαιτεί από τους κατόχους να παραμένουν στη χώρα για αρκετούς μήνες κάθε χρόνο.

Ακριβότερη εναλλακτική είναι η Χρυσή Βίζα. Έναντι τουλάχιστον 350.000 ευρώ και με υποχρέωση διαμονής στη χώρα μόλις μια βδομάδα τον χρόνο, έχει διάρκεια άνω της πενταετίας και δίνει δικαίωμα αγοράς ακίνητης περιουσίας. Βέβαια, αρκετοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έναν τρόπο «αγοράς» ιθαγένειας που, συν τοις άλλοις, εκτοξεύει τις τιμές για τους ντόπιους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v