Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Νέα τροπολογία στη Γερουσία βάζει φρένο στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Η τροπολογία του γερουσιαστή Βαν Χόλεν κινείται στην ίδια γραμμή με αυτή που κατάθεσε νωρίτερα ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

ΗΠΑ: Νέα τροπολογία στη Γερουσία βάζει φρένο στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Δεύτερη τροπολογία που θέτει πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία για την απόκτηση και την αναβάθμιση των μαχητικών F-16, κατάθεσε ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) που επεξεργάζεται η Γερουσία.

Όσον αφορά το θέμα των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, η τροπολογία του γερουσιαστή Βαν Χόλεν κινείται στην ίδια γραμμή με αυτή που κατάθεσε στη δική του τροπολογία ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς ζητά από τον Αμερικανό πρόεδρο να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16, ή τεχνολογία αναβάθμισης, ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, περιλαμβάνεται λεπτομερής περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και εναντίον στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά συμμάχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του SDF για την εκστρατεία κατά του ISIS, καθώς και καμία εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 δεν δύναται να πραγματοποιηθεί πριν από την ημερομηνία που η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται ότι η τροπολογία Βαν Χόλεν δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά βάζει ευρύτερες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ζητά να επικυρωθεί το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ και να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων στη Συρία.

Μενέντεζ: Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος και απρόβλεπτος

Mήνυμα προς την Τουρκία ότι θα υποστεί τις συνέπειες σε περίπτωση που προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της Ελλάδος, έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ , μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών στο Νιού Τζέρσεϊ.

Ο Μπομπ Μενέντεζ χαρακτήρισε "ανόητη" την πιθανότητα οποιασδήποτε επιθετικής κίνησης από πλευράς του Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, φάνηκε να μην το αποκλείει, αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

"Είναι ανόητο να κάνει κάτι, αλλά πολλές φορές αυτά γίνονται, όπως το έκανε ο Πούτιν. Θα υπάρχουν συνέπειες εάν συμβεί κάτι”, είπε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το Real.gr, εκτιμώντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη ενόψει των εκλογών.

“Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος και απρόβλεπτος, ιδίως τώρα που θέλει να μείνει στην εξουσία. Δεν είναι ανόητος, όμως οι απελπισμένοι άνθρωποι κάνουν απελπισμένες κινήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Η οικονομία καταρρέει και θέλει κάτι για να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών, όσο πλησιάζουν οι εκλογές”, τόνισε ο κ. Μενέντεζ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας καυτηρίασε τη διπλωματική γλώσσα των “ίσων αποστάσεων” στα ελληνοτουρκικά, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του τόσο στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όσο και σε συναδέλφους του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαιτώντας την “αναγνώριση του επιτιθέμενου”.

“Αυτό που ρώτησα τον ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι τι θα κάνουν εάν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ επιτεθεί σε έναν άλλον. Εννοούσα την Τουρκία. Του είπα ότι έχετε έναν που είναι επιτιθέμενος. Εγώ δεν θέλω εκκλήσεις ‘και στις δυο πλευρές’. Με ενοχλεί όταν το κάνει αυτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν και δεν το κάνει μόνο στην Ελλάδα και την Τουρκία. Θεωρώ ότι πρέπει να αναφέρεις ποιος από τους δυο είναι επιθετικός. Η Ελλάδα έχει επιδείξει ξεχωριστή υπομονή για να μην εμπλακεί σε επεισόδιο”, ανέφερε λέγοντας ότι έχει απευθύνει έκκληση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να θέσει τον Ερντογάν προ των ευθυνών του.

"Έχω ξεκαθαρίσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον Ερντογάν πως, όσο υπάρχουν υπερπτήσεις και παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων, δεν θα είναι αποδεκτές. Κάθε πρόκληση εναντίον της Ελλάδας είναι πρόκληση εναντίον συμμάχου του ΝΑΤΟ, άρα λοιπόν θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθούμε στο πλευρό των συμμάχων μας”, ανέφερε ο κ. Μενέντεζ, καθιστώντας ξεκάθαρο πως ο ίδιος δεν πρόκειται να επιτρέψει, υπό αυτές τις συνθήκες, την ικανοποίηση του αιτήματος της Τουρκίας για τα F-16.“Όσο είμαι εγώ πρόεδρος της Επιτροπής αυτής, που έχει λόγο στην πώληση των F-16 σε άλλες χώρες, αυτό δεν θα γίνει”.

Σε ερώτηση ομογενή για το κατά πόσον ο Τζο Μπάιντεν μοιράζεται τις ίδιες απόψεις όσον αφορά στα ελληνικά εθνικά θέματα, ο κ. Μενέντεζ απάντησε πως, έως αυτήν την στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν “μιλάει με πράξεις”, παραθέτοντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αλλά και η ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. “Είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, υπέγραψε τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, η σχέση μας με την Ελλάδα επεκτάθηκε. Όλα αυτά για εμένα είναι μια ευρύτερη δήλωση . Επίσης, είναι ο Πρόεδρος που αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτές τις ενέργειες τις θεωρώ ένα θετικό σημείο» κατέληξε ο Αμερικανός Γερουσιαστής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v