Δεν φαίνεται στον ορίζοντα μια εμπορική συμφωνία Βρετανίας-ΗΠΑ, ένα από τα μεγαλύτερα διακυβεύματα του Brexit εδώ και καιρό, παραδέχτηκε η Λιζ Τρας φτάνοντας στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του πρώτου ταξιδιού της στο εξωτερικό ως πρωθυπουργού.
Οι υποστηρικτές του Brexit επέμεναν ότι το δημοψήφισμα του 2016 θα άνοιγε τον δρόμο για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, η οποία θα έκανε αντίστοιχες συμφωνίες με χώρες όπως η Αυστραλία ή η Νέα Ζηλανδία να φαίνονται ψείρες, γράφουν οι Financial Times.
Όμως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι μια τέτοια συμφωνία δεν είναι προτεραιότητα και, πράγματι, στην πτήση από Λονδίνο προς Νέα Υόρκη παραδέχτηκε και η Τρας ότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
«Δεν διεξάγονται αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ούτε έχω προσδοκία ότι θα ξεκινήσουν βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», είπε σε δημοσιογράφους καθ' οδόν προς τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
Η ειλικρινής και ξεκάθαρη απάντησή της πριν από μια συνάντηση με τον Μπάιντεν δημιουργεί ένα κενό στη μετα-Brexit εμπορική στρατηγική της χώρας, πόσο μάλλον που κεντρική φιλοδοξία της Τρας είναι να τονώσει την ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αντικατέστησε μια βαθιά εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας, με μια βασική εμπορική συμφωνία που έθεσε πολλά εμπόδια.
Το επιχείρημα ήταν ότι η Βρετανία θα αντιστάθμιζε τις απώλειες, αν συνήπτε εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο, όπως αυτή που υπογράφτηκε πέρυσι με την Αυστραλία.
Η Τρας είπε ότι εστιάζει στη συμμετοχή στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση του Υπερειρηνικού, μαζί με τις εμπορικές συμφωνίες με την Ινδία και τις έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
«Αυτές είναι οι εμπορικές μου προτεραιότητες», δήλωσε. Ερωτηθείσα πότε πίστευε ότι θα μπορούσε να είναι εφικτή μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δεν απάντησε.
Έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης που διέρρευσε το 2018 εκτιμούσε ότι μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να ενισχύσει το ΑΕΠ της Βρετανίας κατά 0,2% μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με επίσημες προβλέψεις που υπολογίζουν τη μείωση του ΑΕΠ λόγω Brexit κατά 4% μακροπρόθεσμα.
Η ανάλυση ανέφερε ότι συμφωνίες με χώρες όπως η Ινδία, η Αυστραλία και οι χώρες του Κόλπου και της Νοτιοανατολικής Ασίας ενδέχεται να προσθέσουν επιπλέον συνολικά 0,1%-0,4% στο ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.
Η στάση της Τρας προφανώς αντικατοπτρίζει εν μέρει το γεγονός ότι Μπάιντεν και Κογκρέσο δεν βιάζονται να συνάψουν εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.
Στη συνάντηση Τρας-Μπάιντεν την Τετάρτη αναμένεται να προκύψει το θέμα των εμπορικών ρυθμίσεων που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία.
Ο Μπάιντεν ζητά από την Τρας να διευθετήσει τη διαφωνία με την ΕΕ, καθώς ορισμένοι Δημοκρατικοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπορική συμφωνία, εάν δεν επιλυθεί το θέμα.
Τον Μάιο, η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι η μονομερής κατάργηση του πρωτοκόλλου από τη Βρετανία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προοπτικές μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.