Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Χρειάζεται δράση κατά της ρητορικής μίσους στη Βόρεια Μακεδονία

Η Γκέντσοβσκα σημείωσε ότι πολλά από τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να συζητούν τον διαχωρισμό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από την Αλβανία στην πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ." Είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όλα εξαρτώνται μόνο από αυτούς", είπε.

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Χρειάζεται δράση κατά της ρητορικής μίσους στη Βόρεια Μακεδονία

Η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Τεοντόρα Γκέντσοβσκα δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κοινοβούλιο ότι η χώρα θα λάβει μέτρα κατά της ρητορικής μίσους στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας "όπως πάντα κάναμε".

Σύμφωνα με την Γκέντσοβσκα, τα μέτρα θα είναι διπλωματικά, όπως η κλήση του επιτετραμμένου, η επίδοση διαμαρτυρίας, κλπ.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα Σκόπια την Τρίτη το βράδυ κατά της πρότασης της ΕΕ για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας. Η γαλλική πρόταση είχε στόχο να ξεμπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων με αντάλλαγμα η ΕΕ να εγγυηθεί την εκπλήρωση των όρων που έθεσε η Σόφια. Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε στις 24η Ιουνίου την άρση του βέτο στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, υπό τον όρο ότι πληρούνται αρκετές προϋποθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι 47 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στα Σκόπια, οι οποίες κλιμακώθηκαν. Οι διαδηλωτές πέταγαν κοκτέιλ μολότοφ, πέτρες και πινακίδες δρόμων σε κτίρια και στην αστυνομία.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων καταδίκασε επίσης τις βίαιες και ανάρμοστες ενέργειες ορισμένων από τους διαδηλωτές. "Λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα όλων των πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα την αγανάκτηση ή τη διαφωνία τους διαμαρτυρόμενοι, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη διάδοση της ρητορικής μίσους, για ύβρεις και εντάσεις", ανέφερε.

"Πρέπει απλώς να πείσουν το κοινό (στη Βόρεια Μακεδονία) τι πρέπει να γίνει σχετικά με την πρόταση της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ", είπε η επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας. (σσ. η γαλλική προεδρία έληξε την 30ή Ιουνίου).

Η Γκέντσοβσκα σημείωσε ότι πολλά από τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να συζητούν τον διαχωρισμό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από την Αλβανία στην πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ. Είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όλα εξαρτώνται μόνο από αυτούς", είπε σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων.

Η ακρόαση της Γκέντσοβσκα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου νωρίτερα την ίδια μέρα, η Γκέντσοβσκα δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάσταση στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ότι τέτοιες αντιδράσεις είναι αρκετά ανησυχητικές σε μια δημοκρατική χώρα.

"Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να εξηγήσουν στην κοινωνία τους τι είναι αυτό το πακέτο", προέτρεψε, προσθέτοντας: "Αυτό που μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας είναι να μην κάνουμε εικασίες για τις δημοσιεύσεις τους στα μέσα ενημέρωσης. Η θέση της Βουλγαρίας είναι ξεκάθαρη".

Η Βουλγαρία ακολουθεί αυστηρά την απόφαση της Εθνοσυνέλευσής της. Οι συνάδελφοι από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έχουν κάποιους τρόπους να προχωρήσουν διαδικαστικά, να περάσουν τα έγγραφα από το υπουργικό τους συμβούλιο και από το κοινοβούλιο τους, πρόσθεσε η Γκέντσοβσκα.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v