Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα την Τουρκία ότι έστειλε παράνομα πίσω στη Συρία έναν μετανάστη που ωστόσο διέθετε νόμιμη άδεια παραμονής, με τις τουρκικές αρχές να τον αναγκάζουν να υπογράψει ένα έγγραφο που ανέφερε ότι επέστρεφε οικειοθελώς, αγνοώντας παράλληλα τον κίνδυνο ο Σύρος να υποστεί κακομεταχείριση μετά τον επαναπατρισμό του.
«Σοβαρά και αποδεδειγμένα γεγονότα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σε αυτή την περίπτωση υπήρχε πραγματικός κίνδυνος για τον αιτούντα να υποβληθεί στη Συρία σε μεταχείριση αντίθετη προς το Άρθρο 3 (σ.σ. της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που απαγορεύει βασανιστήρια, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση) και ότι οι τουρκικές αρχές εξέθεσαν τον τελευταίο, έχοντας πλήρη γνώση των γεγονότων, στον κίνδυνο να υποβληθεί σε μεταχείριση αντίθετη προς τη Σύμβαση», διευκρίνισε σε δελτίο τύπου το Δικαστήριο.
Τον Ιούνιο του 2018, ο Μουχαμάντ Φάουζι Ακάντ, στα 20 του συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές όταν προσπαθούσε να περάσει στην Ελλάδα.Τον μετέφεραν στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, και τον έβαλαν να υπογράψει ένα έγγραφο που δεν καταλάβαινε και το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ένα έντυπο για την οικειοθελή επιστροφή του, υποστήριξε. Στάλθηκε πίσω στη Συρία δύο μέρες αργότερα, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση, ενώ είχε άδεια παραμονής στην Τουρκία και διέθετε «καθεστώς προσωρινής προστασίας».
Ο Ακάντ τόνισε ότι συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από ένοπλους μαχητές στη Συρία, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Επέστρεψε στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2018 και αργότερα κατάφερε να ταξιδέψει στη Γερμανία.
Το ΕΔΑΔ διευκρινίζει ότι ο αιτών επέστρεψε στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2018 και στη συνέχεια μετέβη στη Γερμανία όπου υπέβαλε αίτηση για να λάβει καθεστώς πρόσφυγα.
Το ΕΔΑΔ διέταξε την Άγκυρα να του καταβάλει ποσό 9.750 ευρώ.
Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες στο παρελθόν αρνήθηκαν ότι έστειλαν τον Ακάντ πίσω στη Συρία παρά τη θέλησή του.
Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο. Το κοινό αίσθημα έχει στραφεί εναντίον των προσφύγων καθώς η οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία ωθεί την κυβέρνηση να επεξεργαστεί σχέδια επανεγκατάστασης έως και 1 εκατομμυρίου Σύρων στη βορειοδυτική Συρία μετά την κατασκευή κατοικιών εκεί.
Τα σχέδια δεν έχουν συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες λέει ότι οι συνθήκες στη Συρία δεν είναι κατάλληλες για μαζικές εθελοντικές επιστροφές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ