Η Ρωσία προχώρησε σε περαιτέρω περικοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream προς την Ευρώπη, με τη Γερμανία να κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι προσπαθεί να ανεβάσει τις τιμές.
Η Gazprom μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία κατά 60%, αυξάνοντας την αρχική περικοπή που ανακοίνωσε την Τρίτη.
Η κίνηση έρχεται να προστεθεί σε μια περικοπή κατά 15% των ροών προς την Ιταλία, τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις ήδη σφιχτές ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 25%.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ταράξει τις αγορές και να στηρίξει τις τιμές, αλλά ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι προς το παρόν εγγυημένη. Οι περιορισμοί αναζωπύρωσαν τις εντάσεις με τη Μόσχα, μετά από μια περίοδο ηρεμίας, αφότου αρκετές ευρωπαϊκές χώρες βρήκαν τρόπους να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, ικανοποιώντας το αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η βιομηχανία πρέπει να προετοιμαστεί για μηδενικό ρωσικό αέριο», δήλωσε στο Bloomberg ο Τιερί Μπρος, πρώην ενεργειακός αναλυτής και καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού. «Οι εταιρείες της ΕΕ που δέχτηκαν να τροποποιήσουν τη σύμβαση για να συνεχίσουν να λαμβάνουν φυσικό αέριο θα πρέπει τώρα να καταλάβουν ότι οι πολιτικές επιταγές μπορούν να προέλθουν ανά πάσα στιγμή από το Κρεμλίνο».
Η Gazprom θα περιορίσει τις προμήθειες μέσω του Nord Stream στα 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα από την Πέμπτη.
Ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου απέδωσε τη μείωση των ροών σε τεχνικά προβλήματα σε τουρμπίνες που κατασκευάζονται από τη Siemens Energy, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του αγωγού.
Η Siemens δήλωσε την Τρίτη ότι ένας στρόβιλος που είχε σταλεί για επισκευή ήταν καθηλωμένος στον Καναδά, λόγω των κυρώσεων της Οτάβα.
Όμως ο Χάμπεκ απέρριψε κάθε συζήτηση ότι τα τεχνικά ζητήματα ήταν ο κύριος λόγος για τις διακοπές του φυσικού αερίου.
Ο Όλιβερ Κρίσερ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, είπε ότι οι περικοπές μπορεί να συνδέονται με την «ένεση» 10 δισ. ευρώ του Βερολίνου σε πρώην μονάδα της Gazprom, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας,
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια σύνδεση μεταξύ των δύο προβλημάτων, το ένα θα μπορούσε να είναι αντίδραση στο άλλο», είπε ο Κρίσερ στην επιτροπή προστασίας του κλίματος και ενέργειας της Κάτω Βουλής την Τετάρτη.