Η ρωσική Gazprom, η οποία μείωσε χθες κατά 40% τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία, περιόρισε κατά 15% τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τον ιταλικό όμιλο Eni για την Τετάρτη.
«Η Eni επιβεβαιώνει ότι η Gazprom τής γνωστοποίησε περιορισμένη μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου για τη σημερινή ημέρα, που αντιστοιχεί στο 15% περίπου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) εκπρόσωπος του ιταλικού ομίλου, διευκρινίζοντας ότι «οι λόγοι για τη μείωση δεν έχουν γνωστοποιηθεί».
Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βρίσκονται σε συνεχή πτώση από την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Gazprom διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου σε πολλούς ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.
Περίπου το ήμισυ των ξένων εταιρειών που έχουν υπογράψει συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου με την Gazprom άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank για να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις πληρωμές τους, διαβεβαίωσε στα μέσα του Μαΐου ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ, σύμφωνα με το Ria Novosti.
Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni, που ελέγχεται κατά 30,3% από το ιταλικό κράτος, άνοιξε λογαριασμό σε ευρώ και άλλο λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank για την πραγματοποίηση πληρωμών για προμήθειες φυσικού αερίου στο τέλος του Μαΐου, υπακούοντας στις απαιτήσεις της Μόσχας. Η πληρωμή έγινε σε ευρώ, σύμφωνα με τον ιταλικό όμιλο.
Η Ιταλία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, διότι εισάγει το 95% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, το 40% του οποίου προήλθε το 2021 από την Ρωσία.
Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο την Τρίτη για μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία. «Θέλουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο. Εργαζόμαστε από κοινού για να χρησιμοποιήσουμε τα αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου σε φυσικό αέριο και για να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε χθες ότι παρά την μείωση κατά 40% των αποστολών της Gazprom, «υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της τροφοδοσίας» της Γερμανίας. Παρά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία εξακολουθεί να εισάγει περί το 35% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Πριν από τον Φεβρουάριο το ποσοστό ήταν 55%.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ