Η κρίση στην Ουκρανία είναι παγκόσμιο ζήτημα και όχι απλώς περιφερειακό, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει πρόθυμος να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Μπάιντεν είπε σήμερα πως η κρίση είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που αυξάνει τη σημασία της διατήρησης της παγκόσμιας τάξης, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας.
«Είναι περισσότερο από ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα» είπε, τονίζοντας πως η Ουάσιγκτον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της. «Το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει πάντα να τα υπερασπιζόμαστε, ασχέτως του πού παραβιάζονται στον κόσμο», σημείωσε.
Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε στους επιχειρηματικούς ηγέτες στο Νταβός πως ο κόσμος πρέπει να αυξήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για να αποτρέψει άλλες χώρες από το να χρησιμοποιούν «ωμή βία» για να πετύχουν τους στόχους τους.
Ο ίδιος επισήμανε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μοναδικός Ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος να συναντηθεί και με ένα μόνο θέμα στην ατζέντα: τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως ο σχεδιασμός συνομιλιών με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, επικαλούμενος τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στη διάρκεια αυτού του πολέμου.
Υπογράμμισε επίσης ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανάκτησης δια της βίας της χερσονήσου της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.
Στο πεδίο των μαχών, ο Ζελένσκι γνωστοποίησε χθες τις χειρότερες στρατιωτικές απώλειες κατά τη διάρκεια μίας και μόνον επίθεσης, λέγοντας πως 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στρατώνα σε βάση εκπαίδευσης στα βόρεια της χώρας.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουγκάνσκ, συνολικά 12.500 Ρώσοι προσπαθούν να καταλάβουν το μέρος. Η πόλη Σεβεροντονιέτσκ καταστρέφεται, όμως η Ουκρανία έχει αναγκάσει τους Ρώσους στρατιώτες να αποχωρήσουν από την Τοσκίβκα προς τα νότια.
Αμερικανικά όπλα μέσω Δανίας
Εξάλλου, η δέσμευση της Κοπεγχάγης να προμηθεύσει πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Harpoon κι έναν εκτοξευτήρα τους στην Ουκρανία, που ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι ΗΠΑ, σηματοδοτεί την πρώτη μελλοντική παράδοση στο Κίεβο όπλων αμερικανικής κατασκευής, που θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να αυξήσουν την ακτίνα δράσης τους.
Η ουκρανική κυβέρνηση ζητεί προηγμένα όπλα -συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας, πυραύλους με μεγαλύτερο βεληνεκές, ισχυρά πυροβόλα-, όμως το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που έχει λάβει είναι όπλα μικρού βεληνεκούς, όπως οι αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin.
Οι Harpoon, που κατασκευάζει η Boeing, εκτιμούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, θα απωθήσουν το ρωσικό ναυτικό από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, κατά συνέπεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εξέφρασε την «ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη του στη Δανία» για την απόφασή της.
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ