Η κυβέρνηση του Ιράν είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας και οι συνομιλίες ενδέχεται να επαναληφθούν στη Βιένη στις αρχές Σεπτεμβρίου, δήλωσε χθες Σάββατο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Ισπανός Ενρίκε Μόρα, ήταν παρών την Πέμπτη στην τελετή ορκωμοσίας του νέου ιρανού προέδρου, του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί.
Ο κ. Μόρα «ταξίδεψε στην Τεχεράνη με την ιδιότητα του αντιπροσώπου του Τζουζέπ Μπορέλ, του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και συντονιστή της μεικτής επιτροπής του ΚΟΣΔ», του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, κατά την επίσημη ονομασία της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, εξήγησε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Ζήτησε να γίνει συζήτηση σχετικά με το ΚΟΣΔ και συνομιλητής του ορίστηκε ο Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν», που ενδέχεται να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, συνέχισε. «Οι συζητήσεις που είχε ήταν πολύ χρήσιμες, καθώς του επιτράπηκε να επιδώσει μηνύματα, ειδικά για την ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι ιρανικές δραστηριότητες στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες».
«Οι Ιρανοί του εξέφρασαν τη βούλησή τους να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες στη Βιένη το συντομότερο δυνατόν και στη βάση του κειμένου που βρισκόταν πάνω στο τραπέζι όταν ανεστάλησαν, την 30ή Ιουνίου», διευκρίνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. «Οι Ιρανοί του είπαν πως είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη Βιένη, αλλά δεν θέλουν να συζητήσουν απλά για να συζητούν. Θέλουν να κλειστεί συμφωνία, θέλουν μια επιτυχία».
Ο κ. Μόρα ενημέρωσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις επαφές του λίγο πριν αναχωρήσει από την Τεχεράνη.
«Οι Ιρανοί θα πρέπει πρώτα να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση, να ονομάσουν νέο υπουργό Εξωτερικών και κατόπιν να ορίσουν την ομάδα των διαπραγματευτών» που θα ταξιδέψει στη Βιένη, σημείωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. «Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να ξαναρχίσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου», προέβλεψε.
«Οι Ιρανοί δεν αναφέρθηκαν σε καμία αλλαγή στη θέση τους. Οι ανησυχίες τους παραμένουν αυτές που εξέθεσαν οι διαπραγματευτές τους. Θα δούμε», πρόσθεσε.
«Η ΕΕ επιθυμεί να παγώσουν οι δραστηριότητες του Ιράν στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας αλλά αυτό το ζήτημα δεν συζητήθηκε, καθώς ο κ. Μόρα εξέφραζε επίσης τη θέση και των άλλων πλευρών στη διαπραγμάτευση και το σημείο αυτό δεν περιλαμβανόταν στις διατυπώσεις», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το ταξίδι του Ενρίκε Μόρα στην Τεχεράνη επικρίθηκε με σφοδρότητα μετά την επίθεση εναντίον δεξαμενόπλοιου που ανήκει σε ισραηλινό δισεκατομμυριούχο στη θάλασσα του Ομάν, που αποδόθηκε από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στο Ιράν. «Η ΕΕ καταδίκασε την επίθεση αυτή και τελεί υπό εξέταση δήλωση του Τζουζέπ Μπορέλ εξ ονόματος των 27» κρατών μελών, σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο. Ωστόσο «η προτεραιότητα είναι να τερματιστούν οι ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες. Μόλις ρυθμιστεί το πρόβλημα αυτό, θα αντιμετωπιστούν άλλα προβλήματα που θέτει το Ιράν», πρόσθεσε.
Ο νέος ιρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως είναι ανοικτός σε «κάθε διπλωματικό σχέδιο» που θα οδηγούσε στην άρση των κυρώσεων οι οποίες στραγγαλίζουν την οικονομία της χώρας του, όμως έχει προειδοποιήσει πως η Τεχεράνη δεν θα υποκύψει «στην πίεση», ούτε «στις κυρώσεις».
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει πει πως είναι έτοιμος να επαναφέρει τις ΗΠΑ στο ΚΟΣΔ, που είχε σκοπό να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, υπό τον όρο ότι η Τεχεράνη θα επανέλθει στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει. Ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021) απέσυρε την Ουάσινγκτον από τη συμφωνία.
Για να περισωθεί αυτή, η Ουάσιγκτον θα πρέπει από την πλευρά της να προχωρήσει στην άρση των οδυνηρών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που είχαν ανασταλεί το 2015 αλλά αποκαταστάθηκαν και διευρύνθηκαν την περίοδο του Τραμπ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ