Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμβόλιο Οξφόρδης: Αποτελεσματικότητα 90% αλλά σε... μικρές ηλικίες

(upd) Μία διαφορά στις διαδικασίες παραγωγής οδήγησε σε δοκιμές με μισή δόση. Οι τελευταίες αποδείχθηκαν πολύ πιο αποτελεσματικές, όπως αποκαλύπτεται όμως έγιναν σε μικρότερες ηλικίες

Εμβόλιο Οξφόρδης: Αποτελεσματικότητα 90% αλλά σε... μικρές ηλικίες

Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τα αποτελέσματα της δοκιμής εμβολίου Covid-19, μετά την αναγνώριση ενός τεχνικού σφάλματος.

Οπως θυμίζει δημοσίευμα του Bloomberg, ενώ μια ανακοίνωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την AstraZeneca και την Οξφόρδη έδειξε ότι το εμβόλιό τους ήταν κατά μέσο όρο 70% αποτελεσματικό σε μελέτη τελικού σταδίου, οι λιγοστές λεπτομέρειες που κυκλοφόρησαν προκάλεσαν ανησυχίες, με ορισμένους να εκφράζουν αμφιβολίες.

Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ενημέρωσαν ότι το εμβόλιό τους ήταν 90% αποτελεσματικό, όταν χορηγήθηκε μισή δόση πριν από την ενίσχυση της πλήρους δόσης. Δύο πλήρεις δόσεις έδειξαν αποτελεσματικότητα 62%. 

Οπως προκύπτει η χορήγηση μισής δόσης ξεκίνησε από λάθος. Στη συνέχεια δόθηκε σε μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων από αυτούς που έλαβαν τις δυο πλήρεις δόσεις, κάνοντας την ανακάλυψη της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας να μοιάζει σαν θέμα τύχης. Κι’ όμως την Τρίτη ο επικεφαλής της αρμόδιας αμερικανικής αρχής για το θέμα του εμβολίου αποκάλυψε ότι η δεύτερη υποομάδα περιορίστηκε σε ανθρώπους κάτω των 55 ετών, μια ομάδα δηλαδή με μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από Covid-19.

Σε δήλωσή της, η Οξφόρδη είπε ότι μία διαφορά στις διαδικασίες παραγωγής οδήγησε σε μεταγενέστερες φάσεις των δοκιμών με μισή δόση αντί για πλήρη. Οταν ήταν προφανές ότι χρησιμοποιήθηκε χαμηλότερη δόση, συζητήθηκε με τις ρυθμιστικές αρχές και επιτεύχθηκε συμφωνία για να προχωρήσουν τα δύο σχήματα, αναφέρεται στη δήλωση.

«Οι μέθοδοι για τη μέτρηση της συγκέντρωσης έχουν πλέον καθιερωθεί και μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι παρτίδες εμβολίου είναι τώρα ισοδύναμες», ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο.

«Η πιο πιθανή εξήγηση για τη διαφορετική αποτελεσματικότητα στην ενδιάμεση ανάλυσή της είναι είτε τυχαία είτε τα δημογραφικά στοιχεία ασθενών», σημειώνει ο Sam Fazeli, αναλυτής του Bloomberg Intelligence. «Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση με βάση τα τρέχοντα δεδομένα σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο που η πραγματική του αποτελεσματικότητα είναι άγνωστη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v