Μία από τις πλέον πολυσύχναστες γειτονιές του Βερολίνου μετατρέπεται σε hot spot εξαιτίας του κορωνοϊού, μεταδίδει το Bloomberg.
Ακριβώς τη στιγμή που η πόλη προσπαθούσε να βρει τους κανονικούς της ρυθμούς, ένα ολόκληρο κτήριο διαμερισμάτων στη νοτιοανατολική πλευρά της συνοικίας Neukoelln μπήκε σε καραντίνα. Αποκαλύφθηκαν 70 κρούσματα μεταξύ των ενοίκων, ενώ η διαδικασία των τεστ συνεχίζεται.
Η υπόθεση σήμανε συναγερμό στη χώρα, που αναζητά σημάδια πιθανού δεύτερου κύματος κρουσμάτων.
Σε αυτή τη φάση, σημειώνει το πρακτορείο, η Γερμανία εστιάζει στο πώς θα εντοπίσει μικρότερες εστίες κρουσμάτων. Στη Neukoelln, εκατοντάδες κάτοικοι μπήκαν σε καραντίνα, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η κατάσταση, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Υπάρχουν ήδη έξι κινητές μονάδες ενώ ιχνηλατούνται οι επαφές ενός πάστορα, προκειμένου να διευκρινιστεί αν ο κορωνοϊός έχει μεταδοθεί σε άλλα τμήματα της πόλης.
Το application
Εν τω μεταξύ περισσότερα από 6,4 εκατομμύρια χρήστες προσέλκυσε ήδη κατά το πρώτο 24ωρο της λειτουργίας της η γερμανική εφαρμογή για τον εντοπισμό κρουσμάτων του κορωνοϊού και την ιχνηλάτηση των επαφών τους, η οποία παρουσιάστηκε χθες.
«Έχουμε πάνω από έξι εκατομμύρια λόγους για τους οποίους ο κορωνοϊός μελλοντικά θα έχει λιγότερες πιθανότητες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και τόνισε ότι κάθε χρήστης που «κατεβάζει» την εφαρμογή είναι σημαντικός. «Αυτό το δυνατό ξεκίνημα πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο και για περισσότερους πολίτες ώστε να συμμετάσχουν. Ο περιορισμός του κορωνοϊού είναι ομαδικό παιχνίδι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Κατά την παρουσίαση πάντως της εφαρμογής, διευκρινίστηκε ότι η χρήση της είναι προαιρετική, όπως προαιρετικό θα είναι για τον χρήστη της να ενημερώσει το σύστημα για το αποτέλεσμα ενδεχόμενου τεστ στο οποίο θα υποβληθεί, θέτοντας έτσι σε λειτουργία τη διαδικασία ενημέρωσης των πιθανών επαφών του, οι οποίοι ανιχνεύονται μέσω τεχνολογίας Bluetooth και ενημερώνονται ανώνυμα, ενώ είναι σε θέση να μάθουν και τον βαθμό του κινδύνου για τους ίδιους και με βάση αυτόν να ζητήσουν να υποβληθούν οι ίδιοι σε τεστ.
Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή, δύο χρήστες της θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου για διάστημα μεγαλύτερο των 15 λεπτών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή είναι η μικρότερη απόσταση και ο συντομότερος χρόνος που απαιτούνται για την μετάδοση του κορωνοϊού.
Τα σημαντικότερα εμπόδια για τη δημιουργία της εφαρμογής, η οποία είναι 100% «Made in Germany», όπως τονίστηκε, καθώς αναπτύχθηκε από τις εταιρίες Telekom και SAP, αφορούσαν πράγματι την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.