«Είναι μια αντιφατική εικόνα», συνοψίζει σε λίγες μόνο λέξεις ο επικεφαλής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (IW) τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης του ινστιτούτου μεταξύ των μελών του συνδέσμου γερμανικής οικονομίας που παρουσιάζει παραδοσιακά λίγες μέρες πριν το κλείσιμο της χρονιάς.
Όπως εξηγεί ο Μίχαελ Χίτερ και μεταδίδει η DW «από τη μια πλευρά καταγράφουμε ότι η προοπτική δεν είναι τόσο αισιόδοξη. Μόλις 7 από τους συνολικά 48 κλάδους αισιοδοξούν για το μέλλον. Πέρυσι ήταν 26. Διαπιστώνουμε επομένως μια σαφή υποχώρηση».
Παράλληλα ωστόσο ο επικεφαλής του IW υπογραμμίζει ότι το σημερινό κλίμα δεν είναι προάγγελος ύφεσης. Ο σχεδιασμός επενδύσεων και νέων προσλήψεων παραμένει σταθερός. «Υπάρχουν ωστόσο διάφορα προβλήματα που θέτουν εμπόδια. Δεν πρόκειται όμως σε καμιά περίπτωση για ύφεση», προσθέτει ο Μίχαελ Χιούτερ.
Η σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας καθιστά σαφές ότι κυρίως ο κλάδος της γερμανικής βιομηχανίας αντιμετώπισε προβλήματα το 2018. Μια εξέλιξη που οφείλεται εν πολλοίς στην ασθμαίνουσα παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, που επέδρασε φέτος αρνητικά στις εξαγωγές γερμανικών βιομηχανικών προϊόντων. Γεγονός πάντως είναι ότι το επίπεδο των εξαγωγών παραμένει υψηλό, χωρίς ωστόσο να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.
Συγκρατημένα αισιόδοξη για το 2019 η γερμανική οικονομία
Προβλήματα παραγωγής στην αυτοκινητοβιομηχανία, τη μηχανή της γερμανικής οικονομίας, προκάλεσε το νέο σύστημα καταγραφής κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με τις αυστηρότερους κανόνες του WTLP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Το νέο σύστημα είχε επιπτώσεις και στους προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας από τους κλάδους μεταλλικών και χημικών προϊόντων.
Πιο απαισιόδοξοι σε σύγκριση με πέρυσι, δηλώνουν και οι κλάδοι τραπεζών χρηματοδότησης και leasing. Αρνητικά αξιολογεί τις εξελίξεις και ο γερμανικός αγροτικός σύνδεσμος, ο οποίος συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στη σφυγμομέτρηση του IW.
Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο στα τέλη του 2017 το κλίμα στη γερμανική οικονομία γίνεται ολοένα και πιο τραχύ, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να μειώνονται. Η ανοδική πορεία της γερμανικής οικονομίας θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά. Θετικά είναι πάντως τα μηνύματα από τον κατασκευαστικό κλάδο και τη βιομηχανία τροφίμων. Από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία λόγω της αμερικανικής πολιτικής προστατευτισμού, βγήκαν κερδισμένοι τόσο ο κατασκευαστικός κλάδος όσο και η κατανάλωση γενικότερα.
Ο Μίχαελ Χίτερ ωστόσο προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση που επιβληθεί το όραμα του Τραμπ για διμερείς εμπορικές συμφωνίες και αντικαταστήσει την πολυμερή διεθνή συνεργασία τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία».
Ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ανησυχεί πάντως για το ενδεχόμενο ενός «σκληρού» Brexit και για τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει για τη Γερμανία. Στα θετικά συμπεράσματα του ινστιτούτου συγκαταλέγεται η σταθερή προθυμία των γερμανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις, αλλά και η συνεχής μείωση της ανεργίας.
«Η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και η επιμόρφωση των εργαζομένων έχουν ιδιαίτερη σημασία και λόγω του δημογραφικού ζητήματος. Το πρόβλημα της γήρανσης του εργατικού δυναμικού είναι πλέον απτό, τονίζει ο Μίχαελ Χίτερ.