Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν χθες Παρασκευή τη γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, του Roundup, στο οποίο οφείλεται ο καρκίνος ενός αμερικανού κηπουρού.
Η Monsanto ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον αυτής της απόφασης.
Οι ένορκοι αποφάνθηκαν πως η Monsanto ενήργησε «κακοβούλως» και πως το ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει, καθώς και η επαγγελματική εκδοχή του, το RangerPro, συνέβαλαν «σημαντικά» στην ασθένεια του μηνυτή Ντιγουέιν Τζόνσον. Αυτός ο τελευταίος ζητούσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, εκτιμώντας ότι τα προϊόντα αυτά προκάλεσαν τον καρκίνο του και πως η Monsanto είχε εν γνώσει της αποκρύψει την επικινδυνότητά τους.
Η γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία καταδικάσθηκε να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση καθώς και 39,2 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς τόκους.
«Οι ένορκοι έχουν άδικο»
«Οι ένορκοι έχουν άδικο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Monsanto Σκοτ Πάρτριτζ σε δημοσιογράφους μπροστά από το δικαστήριο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Η Monsanto αντέδρασε αμέσως με ανακοίνωσή της, αναγγέλλοντας την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση και επανέλαβε την άποψη πως η γλυφοσάτη, η κύρια δραστική ουσία του Roundup, δεν προκαλεί καρκίνο και δεν ευθύνεται για την ασθένεια του μηνυτή.
«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον κ. Τζόνσον και την οικογένειά του. Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες και τα συμπεράσματα της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA), εθνικά ινστιτούτα υγείας και άλλες κανονιστικές αρχές σ' όλον τον κόσμο υποστηρίζουν το γεγονός πως η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο και δεν προκάλεσε τον καρκίνο του κ. Τζόνσον», υποστηρίζει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.
«Θα ασκήσουμε έφεση εναντίον της απόφασης και θα συνεχίσουμε να υπερσπιζόμαστε σθεναρά αυτό το προϊόν που έχει ιστορία 40 ετών ακίνδυνης χρήσης και συνεχίζει να είναι ένα ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ακίνδυνο εργαλείο για τους αγρότες και άλλους χρήστες», προσθέτει η επιχείρηση.
Σε βάρος της Monsanto, η οποία μόλις εξαγοράστηκε από τη γερμανική Bayer, είχε προσφύγει ο Τζόνσον, ο οποίος σε ηλικία 46 ετών πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο αφού ράντιζε επί πολλά χρόνια με Roundup. Πατέρας δύο παιδιών, διαγνώσθηκε πριν από δύο χρόνια με ανίατο λέμφωμα μη Hodgkin.
Από το 2012 μέχρι το 2014 ράντιζε σχολικές εκτάσεις μιας μικρής πόλης της Καλιφόρνιας με Roundup, ένα αποτελεσματικό όσο και αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο, καθώς και με RangerPro, ένα άλλο προϊόν του ίδιου τύπου. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη χιλιάδες διαδικασίες σε βάρος της Monsanto και έχουν προχωρήσει σε διαφορετικούς βαθμούς.
Βayer: Η γλυφοσάτη δεν είναι καρκινογόνα
Ο φαρμακευτικός όμιλος Bayer θεωρεί ότι η γλυφοσάτη είναι «ασφαλής και δεν είναι καρκινογόνα».
«Με βάση επιστημονικά στοιχεία, ρυθμιστικές αξιολογήσεις σε παγκόσμια κλίμακα και δεκαετίες πρακτικής εμπειρίας από τη χρήση της γλυφοσάτη, η Bayer εκτιμά ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής και δεν είναι καρκινογόνα», δήλωσε σήμερα στο AFP εκπρόσωπος του γερμανικού ομίλου, νέου ιδιοκτήτη του αμερικανικού αγροχημικού κολοσσού Monsanto.
Σε επικοινωνία με το AFP, η Bayer παρέθεσε παρόμοια επιχειρήματα, εξηγώντας ότι "η απόφαση του δικαστηρίου αντικρούει τα επιστημονικά πορίσματα σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της χρήσης της γλυφοσάτης" και της ασθένειας του Τζόνσον.
"Και άλλες υποθέσεις μπορούν να εκδικαστούν ενώπιον άλλων δικαστηρίων και άλλων ενόρκων που μπορεί να καταλήξουν σε διαφορετικά συμπεράσματα", αιτιολόγησε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο γερμανικός κολοσσός που εξαγόρασε τη Monsanto αντί 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές Ιουνίου.
Μόλις ολοκληρώθηκε αυτή η μεγάλη συγχώνευση, ο γερμανικός όμιλος έσπευσε να κάνει γνωστό ότι το εμπορικό σήμα Monsanto θα πρέπει να καταργηθεί.
Η γλυφοσάτη, που θεωρείται "πιθανό καρκινογόνο" από το 2015 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), χρησιμοποιείται υπό διάφορα εμπορικά σήματα, το πιο γνωστό είναι το Roundup.