Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν πάει... Λονδίνο

Το Facebook προσφέρεται να στείλει δύο κορυφαία στελέχη του στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά ο ιδρυτής του και διευθύνων σύμβουλος δεν θα πάει. Στο βρετανικό κοινοβούλιο κατέθεσε ο καταγγέλλων Christopher Wylie.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν πάει... Λονδίνο

Εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων, λόγω των ισχυρισμών για διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών του κοινωνικού δικτύου, το Facebook προσφέρεται να στείλει δύο κορυφαία στελέχη του στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά ο ιδρυτής του και διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν θα πάει, όπως δήλωσε η εταιρεία στο CNBC.

Το κοινωνικό δίκτυο θα στείλει είτε τον επικεφαλής τεχνολογίας Mike Schroepfer είτε τον επικεφαλής παραγωγής Chris Cox, σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου.

Οι Βρετανοί βουλευτές έχουν ζητήσει απαντήσεις από το Facebook για την υπόθεση της Cambridge Analytica και την εμφάνιση στο κοινοβούλιο είτε του ίδιου του ιδρυτή είτε ανώτερων στελεχών.  

Κατέθεσε ο πρώην εργαζόμενος της Cambridge Analytica

Στο βρετανικό κοινοβούλιο -στα μέλη της επιτροπής ψηφιακών υποθέσεων (DCMS), υπό την προεδρία του βουλευτή Ντάμιαν Κόλινς- βρέθηκε σήμερα ο Christopher Wylie, ο άνθρωπος που έδωσε τις πληροφορίες για τη υπόθεση. 

Ο Wylie έκανε τις αποκαλύψεις στους New York Times και στον βρετανικό Observer για τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων. 

Όπως είπε στην επιτροπή, σήμερα, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2016 τον έκανε να μιλήσει για τις πρακτικές της εταιρείας.

«Δεν θα έλεγα ότι ήταν μόνο εξαιτίας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει ένα κλικ στο μυαλό, ότι αυτό έχει πράγματι πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο. Δεν πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις πληροφόρησης στρατιωτικού τύπου συμβάλλουν σε οποιαδήποτε δημοκρατική διαδικασία», είπε στους βουλευτές, σύμφωνα με το CNBC.

Η Cambridge Analytica αρχικά ιδρύθηκε από τον συντηρητικό δισεκατομμυριούχο Ρόμπερτ Μέρσερ, ενώ στην ηγεσία της ήταν ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στίβ Μπάνον

Σύμφωνα με το Reuters, υποστήριξε ότι η καναδική εταιρεία AggregateIQ δούλεψε πάνω σε λογισμικό με την ονομασία Ripon, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να εξακριβώσει τους ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του 2016, στις ΗΠΑ.

«Υπάρχουν απτές αποδείξεις σήμερα στην κοινή γνώμη ότι η AIQ πράγματι έφτιαξε το Ripon, που είναι το λογισμικό το οποίο χρησιμοποίησε τους αλγόριθμους από τα δεδομένα του facebook», σημείωσε ο Wylie.

Η AggregateIQ είπε στο Reuters στις 24 Μαρτίου ότι ποτέ δεν υπήρξε και δεν είναι μέρος της Cambridge Analytica, ούτε είχε ποτέ συμβόλαιο μαζί της.

Πρόσθεσε ότι δουλεύει με πλήρη συμμόρφωση προς τις νομικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις και δεν είχε ποτέ εν γνώσει της εμπλακεί σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

Ο Christopher Wylie αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα για το Brexit, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είχε άλλο αποτέλεσμα αν δεν είχαν παραβιαστεί κανόνες κατά τη διάρκεια της καμπάνιας. 

«Νομίζω ότι είναι εντελώς λογικό να πει κανείς ότι θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, αν δεν υπήρχε, κατά τη γνώμη μου, εξαπάτηση», είπε χαρακτηριστικά.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v