Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Ο ίδιος επανέλαβε πως το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και αργότερα, αν χρειαστεί.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρουσίασε μια θετική εικόνα της οικονομίας της ευρωζώνης. Όπως σημείωσε, οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν έναν ισχυρό ρυθμό οικονομικής επέκτασης, ο οποίος επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Το ισχυρό κυκλικό momentum και η διαρκής μείωση των οικονομικών αδυναμιών ενισχύουν την εμπιστοσύνη της κεντρικής τράπεζας πως ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο του κάτω αλλά κοντά στο 2%. Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός και αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά μεσοπρόθεσμα.
Ο κ. Ντράγκι τόνισε ωστόσο πως η πρόσφατη μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες αποτελεί μια πηγή ανησυχίας, η οποία απαιτεί παρακολούθηση όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις για το μεσοπρόθεσμο outlook της σταθερότητας των τιμών. Ο ίδιος επισήμανε πως η κεντρική τράπεζα δεν έχει ως στόχο τη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά αναγνωρίζει πως είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
«Θα απέχουμε από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και δεν θα στοχεύσουμε τις συναλλαγματικές μας ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς λόγους. Επιβεβαιώνουμε την δέσμευση μας για καθαρή επικοινωνία της νομισματικής μας πολιτικής, αποφυγή εσωστρεφών πολιτικών και διατήρηση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής σταθερότητας» σημείωσε ο κ. Ντράγκι.
Οι κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών που δικαιολογούνται από την ισχύ της οικονομίας είναι ένα «δεδομένη της φύσης», τόνισε ο κ. Ντράγκι αλλά πρόσθεσε πως ένα μέρος της πρόσφατης μεταβλητότητας προκλήθηκε από «κάποιον άλλον» ο οποίος χρησιμοποιεί μια γλώσσα που δεν σέβεται τη συμφωνία για αποφυγή ανταγωνιστικών υποτιμήσεων.
Το σχόλιο του κ. Ντράγκι είχε σαν στόχο τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος αυτή την εβδομάδα καλωσόρισε την πτώση του δολαρίου, λέγοντας πως είναι καλό για το αμερικάνικο εμπόριο.
Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως η όλο και πιο ισχυρή και ευρεία ανάπτυξη ενισχύει την υπόθεση για τη δημιουργία δημοσιονομικών μαξιλαριών, ειδικά σε χώρες όπου το χρέος παραμένει υψηλό. O ίδιος διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας είναι κυκλική και κάποια στιγμή θα σταματήσει. Τα επιτόκια κάποια στιγμή θα πάψουν να είναι τόσο χαμηλά. Τότε όλες οι κυβερνήσεις θα θέλουν να έχουν περιθώρια για να ασκήσουν δημοσιονομική πολιτική. Γι’ αυτό η δημοσιονομική προσαρμογή σε αυτή την περίοδο είναι χρήσιμη.
Η ΕΚΤ δεν λειτουργεί υπέρ συγκεκριμένων κρατών στο πλαίσιο της αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σχολίασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου. Αναλύοντας το ποσοστό συμμετοχής των επιμέρους κρατών στις αγορές τίτλων, σημείωσε ότι η μεγαλύτερη «απόκλιση» με βάση τη συμμετοχή των κρατών στο μετοχικό κεφάλαιο της κεντρικής τράπεζας είναι η Ελλάδα, καθώς τα ομόλογά της δεν είναι αποδεκτά για αγορές στο πλαίσιο του QE.