Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Τρία σενάρια μετά το ναυάγιο

Πόσο πιθανή είναι η προκήρυξη νέων εκλογών στη Γερμανία μετά την αποτυχία των τριών κομμάτων να συμφωνήσουν σε κοινή πολιτική ατζέντα. Ποια είναι τα άλλα δύο ενδεχόμενα. Ενημερώνει τον Στάινμαϊερ η Μέρκελ για το τι μέλλει γενέσθαι. Υπέρ εκλογών ο Σουλτς.

Γερμανία: Τρία σενάρια μετά το ναυάγιο

Μετά την αποτυχία των διερευνητικών συζητήσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, τρία σενάρια είναι πιθανά, σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung:

Πρώτο σενάριο: To Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) αποφασίζει να συμμετάσχει τελικά στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU). Eν τούτοις, ο Ραλφ Στέγκνερ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, επανέλαβε τη νύχτα «ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην θέση του SPD. Δεν έχουμε την εντολή από τους ψηφοφόρους για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό». Εξάλλου, δεν βλέπει ότι η κ. Μέρκελ έχει πολιτικό μέλλον: «Έχει αποτύχει οριστικά» όπως υποστήριξε. Ούτε όμως με άλλο ή άλλη καγκελάριο προτίθεται το κόμμα του να συμμετάσχει σε νέο συνασπισμό.

Δεύτερο πιθανό σενάριο είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κ. Μέρκελ, λ.χ. με τους Φιλελεύθερους ή τους Πράσινους. Η κ. Μέρκελ θα χρειαζόταν στην περίπτωση αυτή συχνά στις ψηφοφορίες της Βουλής / Bundestag δεκάδες ψήφους άλλων κομμάτων (σ.σ. 29-42 αντίστοιχα).

To τρίτο σενάριο είναι η προκήρυξη νέων εκλογών: To γερμανικό Σύνταγμα, ο Θεμελιώδης Νόμος, προβλέπει μια σύνθετη διαδικασία, προκειμένου να προκηρυχτούν νέες εκλογές, δεδομένου ότι απαιτείται να προηγηθεί η ψηφοφορία για εκλογή καγκελαρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει προηγουμένως να προτείνει κάποιον ή κάποιαν για καγκελάριο. Εάν είναι η κ. Μέρκελ θα εκλεγόταν με σχετική πλειοψηφία και όχι με τη συνήθη, τη λεγόμενη -μεγάλη- «πλειοψηφία καγκελαρίου» και θα ηγηθεί μια κυβέρνησης μειοψηφίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως έχει επίσης τη δυνατότητα να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές, εντός 60 ημερών.

Οι προσπάθειες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων και να εξασφαλίσει μια τέταρτη συναπτή θητεία στο αξίωμα δέχθηκαν βαρύ πλήγμα, όταν το ένα από τα κόμματα που συμμετείχε στις διερευνητικές συνομιλίες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), αποφάσισε απροσδόκητα να αποχωρήσει από τη διαδικασία, πυροδοτώντας μια πολιτική κρίση στη Γερμανία.

Το μεσημέρι η γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Είναι μια ημέρα βαθιάς περισυλλογής για το πώς θα προχωρήσει η Γερμανία», δήλωσε μια εμφανώς κουρασμένη Μέρκελ στους δημοσιογράφους, πριν προσθέσει ότι «ως καγκελάριος, θα κάνω τα πάντα για να εγγυηθώ πως αυτή η χώρα θα κυβερνηθεί καλά τις δύσκολες εβδομάδες που θα έλθουν» και θα ξεπεράσει την -για πολλούς, απροσδόκητη- πολιτική κρίση.

Το ευρώ υποχωρούσε έναντι του ιαπωνικού γεν και του αμερικανικού δολαρίου στις ασιατικές αγορές λίγη ώρα αφού ο επικεφαλής του νεοφιλελεύθερου FDP Κρίστιαν Λίντνερ ανακοίνωσε, περί τη 01:00 (ώρα Ελλάδας) ότι το κόμμα αποσύρεται από τις συνομιλίες, διότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος για ζητήματα-κλειδιά.

Σουλτς: Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν τον λόγο

Μετά την αποτυχία των τριών κομμάτων να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσουν την κατάσταση, δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν φοβάται την διενέργεια εκλογών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γερμανός πολιτικός ανέφερε πως θα είναι και το Δεκέμβριο πρόεδρος του κόμματος, αλλά πρόσθεσε πως θα ανακοινώσει αργότερα αν θα είναι ξανά υποψήφιος για την καγκελαρία.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών σημείωσε πως θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Όπως επισήμανε, η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει επικοινωνήσει ακόμα μαζί του

FDP: Θα στηρίζαμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τη Μέρκελ 

Μετά την χτεσινοβραδινή αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ο Μάρκο Μπούσμαν, γενικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, δήλωσε σήμερα στην Bild ότι το FDP θα ήταν διατεθειμένο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κ. Μέρκελ «εάν υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες».

«Δεν θέλουμε να κάνουμε φονταμενταλιστική αντιπολίτευση , αλλά εποικοδομητική», είπε χαρακτηριστικά.

Στέλεχος Πρασίνων: Εκτιμώ ότι θα γίνουν νέες εκλογές γύρω στο Πάσχα

«Εκτιμώ ότι θα γίνουν νέες εκλογές γύρω στο Πάσχα» (σ.σ. το καθολικό Πάσχα εορτάζεται φέτος την 1η Απριλίου), δήλωσε ο Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων, στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση του προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ. Αυτός θα συνεκτιμήσει στις αποφάσεις του το γεγονός, ότι η Γερμανία λόγω της πολιτικής και οικονομικής της ισχύος αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη. Αμφιβάλλω εάν μια κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Γι αυτό και συνηγορούν πολλοί λόγοι στο να προκρίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ τις νέες εκλογές από την κυβέρνηση μειοψηφίας», πρόσθεσε ο κ. Τριτίν.

Ο Πράσινος πολιτικός κατηγόρησε το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) ότι είχε προγραμματίσει την αποχώρησή του από τις διερευνητικές συνομιλίες: «Εάν κάποιος βγάλει από την τσέπη του την δήλωση προς τον τύπο ενόσω βρίσκεται το τραπέζι ένα τελικό κείμενο, τότε νοιώθεις εξαπατημένος», είπε επίσης ο κ. Τριτίν, ο οποίος εξέφρασε την υπόνοια ότι «το κίνητρο του προέδρου τους FDP θα μπορούσε να είναι ότι ήθελε να ρίξει την καγκελάριο Μέρκελ. Εν τούτοις η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να βγεί ενισχυμένη απο τις διευρευνητικές συζητήσεις, διότι θα θεωρηθεί ως λογική και αξιόπιστη», τόνισε ο κ.Τριτίν.

Συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα του SPD - To απόγευμα συνέντευξη Σουλτς

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα διαβουλευθούν σήμερα στα κομματικά τους όργανα και το απόγευμα ο Αρχηγός τους Μάρτιν Σουλτς θα ενημερώσει για την περαιτέρω στάση του κόμματος σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας του SPD Χουμπέρτους Χάιλ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα πρέπει να μιλήσουν τα συνταγματικά όργανα με τα κόμματα.

«Δύο μήνες μετά τις εκλογές τα κόμματα έφεραν την Γερμανία σε δύσκολη κατάσταση. Ο συνασπισμός Τζαμάικα διαλύθηκε. Η θέση του SPD μετά τις εκλογές είναι γνωστή. Για αυτό θα συζητήσουμε την περαιτέρω πορεία μας στα κομματικά όργανα. Έχουμε την βαθιά πεποίθηση ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουν μεταξύ τους τα συνταγματικά όργανα και τα κόμματα. Για όλα τα άλλα, για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών μας στα κομματικά όργανα θα ενημερώσει ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα», δήλωσε ο κ. Χάιλ.

Επισημαίνεται ότι αυτή την ώρα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του SPD, επρόκειτο να κάνει την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ο κ. Σουλτς, ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε την τελευταία στιγμή.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v