Κοινό μέτωπο Ντράγκι-Γέλεν κατά του Τραμπ

Οι επικεφαλής της ΕΚΤ και της Fed, σε αλληλοσυμπληρούμενες ομιλίες τους στο Jackson Hole, προειδοποίησαν κατά της απορρύθμισης που θέλει να φέρει στον χρηματοοικονομικό κλάδο ο Ντόναλντ Τραμπ.  Επικίνδυνο να χαλαρώσουν τώρα οι ρυθμίσεις.

Κοινό μέτωπο Ντράγκι-Γέλεν κατά του Τραμπ
Οι δύο ισχυρότεροι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου προειδοποίησαν χθες κατά της κατάλυσης των αυστηρών οικονομικών κανόνων  που ελήφθησαν μετά την κρίση, τις οποίες ο Τραμπ θεωρεί ότι ευθύνονται για τον περιορισμό της αμερικανικής ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο ετήσιο συμπόσιο της Federal Reserve στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος καιρός να χαλαρώσουν οι ρυθμίσεις, δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να στηρίζουν τις αντίστοιχες οικονομίες τους με διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές.

Λίγη ώρα νωρίτερα, η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, υπερασπίστηκε τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την κατάρρευση της χρηματαγοράς το 2008 και απηύθυνε έκκληση η όποια ανάκληση κανόνων να είναι «μέτρια».

Η συνδυασμένη επίπτωση ήταν μια «λεπτή προειδοποιητική βολή έναντι αυτών που επιζητούν την απορρύθμιση», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital, Michael Gapen.

Οι αλληλοσυμπληρούμενες ομιλίες έρχονται σε αυτό που ίσως είναι το τέλος της θητεία της Γέλεν στο «τιμόνι» της Fed, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν αναμένεται να τη διορίσει εκ νέου, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Η θητεία της λήγει τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον Gapen, το γεγονός πως τα μηνύματα που έστειλαν Γέλεν και Ντράγκι ήταν αλληλοκαπτόμενα, θα μπορούσε να τους βοηθήσει ώστε να τονίσουν ακόμα περισσότερο τις επισημάνεις τους, ωστόσο «πρακτικά, δεν είναι η ατζέντα που πιθανότατα θα επιδιώξει η κυβέρνηση Τραμπ».

Στην ομιλία του που είχε στόχο να υπερασπιστεί τα προτερήματα της παγκοσμιοποίησης, ο Ντράγκι δήλωσε πως είναι κρίσιμης σημασίας να διασφαλιστεί πως οι ανοικτές πολιτικές για εμπόριο και παγκόσμια οικονομία θα προστατεύονται από κανονισμούς που θα έχουν σχεδιαστεί ώστε να καταστήσουν την παγκοσμιοποίηση δίκαιη και ασφαλή.

«Μόλις πρόσφατα βιώσαμε τους κινδύνους του συνδυασμού της ανοικτής οικονομίας με την ανεπαρκή ρύθμιση», δήλωσε ο κ. Ντράγκι, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση του 2008-2009.

Η όποια αντιστροφή της ρυθμιστικής αντίδρασης στην κρίση αυτή, πρόσθεσε, «θα έθετε εν αμφιβόλω το αν πράγματι έχουμε πάρει τα μαθήματα της κρίσης –και ως εκ τούτου το αν η οικονομική ενοποίηση μπορεί να συνεχίσει να θεωρείται ασφαλής».

Η επισήμανση αυτή είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να παρέχουν μέτρα τόνωσης των οικονομιών τους. «Καθώς η νομισματική πολιτική παγκοσμίως είναι πολύ επεκτατική, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να αποφύγουν να αναζωπυρώσουν τα κίνητρα εκείνα που οδήγησαν στην κρίση», υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Fed, αντικρούοντας τους Ρεπουμπλικάνους και τον Λευκό Οίκο που επιρρίπτουν ευθύνες στη ρυθμιστική γραφειοκρατία για την περιορισμένη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, τόνισε πως η όποια ανάκληση των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν μετά την κρίση θα πρέπει να είναι «μέτρια» διότι έχουν κάνει το τραπεζικό σύστημα ασφαλέστερο και πιο ανθεκτικό.

«Οι όποιες προσαρμογές στο ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι μέτριες και να διατηρούν την αύξηση στην ανθεκτικότητα στους μεγάλους dealers και τις τράπεζες που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η κ. Γέλεν.

Στην 19 σελίδων ομιλία της, η οποία επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στις χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις, η επικεφαλής της Fed έκανε μια σύντομη αναφορά στην οικονομία, σημειώνοντας πως έχει γίνει «ουσιαστική πρόοδος προς τους οικονομικούς στόχους της Federal Reserve για μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα τιμών».

Κατά την ίδια, ορισμένες πτυχές του Κανόνα Volcker, που περιορίζει το proprietary trading από τις τράπεζες, μπορεί να απλοποιηθούν, ενώ η Fed λαμβάνει μέτρα ώστε να μειώσει την «αχρείαστη περιπλοκότητα» ρυθμίσεων που επηρεάζουν μικρές τράπεζες. Ωστόσο, γενικότερα, η κ. Γέλεν δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν κάνει ισχυρότερο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Τραμπ, με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο, ζητούσε «σημαντικές αλλαγές» στον Κανόνα Volcker.

Το ζήτημα της μείωσης της ρύθμισης αποτελεί κεντρικό σημείο της οικονομικής ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρόεδρο και τους συμβούλους του να επιρρίπτουν επανειλημμένως ευθύνες στην Πράξη Dodd-Frank για τον περιορισμό του δανεισμού και της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ.

«Το μήνυμά της είναι καθαρό: Μην ξεχνάτε τα μαθήματα του παρελθόντος. Η επόμενη κρίση έρχεται και χρειάζεται αυτοί οι ισχυρότεροι κανόνες να παραμείνουν σε ισχύ», ανέφερε σε σημείωμά του προς τους πελάτες ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Bank στη Νέα Υόρκη, Harm Bandholz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v