Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απογοητευτική η πρώτη εκτίμηση του ΟΠΕΚ για το 2018

Το καρτέλ συμμορφώθηκε στις δεσμεύσεις του αλλά και πάλι δημιούργησε υπερπροσφορά στις αγορές το πρώτο εξάμηνο. Αν διατηρήσει την παραγωγή στα ίδια επίπεδα, το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον, αλλά βαθύτερες περικοπές δεν είναι στο τραπέζι.

Απογοητευτική η πρώτη εκτίμηση του ΟΠΕΚ για το 2018

Η πρώτη αξιολόγηση του ΟΠΕΚ για τις παγκόσμιες αγορές το 2018 κατέδειξε ότι, παρά τις μειώσεις στην παραγωγή, το καρτέλ εξακολουθεί να αντλεί υπερβολικά πολύ αργό.

Ο Οργανισμός έχει συμμορφωθεί στις δεσμεύσεις του για περικοπές στην προσφορά, αλλά η παραγωγή του και πάλι ξεπέρασε τη ζήτηση στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς, όπως φαίνεται από τη μηνιαία έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η παραγωγή του διαμορφώθηκε στα 32,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο. Με τους Αμερικανούς πετρελαιοπαραγωγούς να οδηγούν μια άνοδο στην προσφορά από αντιπάλους, η παραγωγή του καρτέλ είναι μεγαλύτερη και από τα 32,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα που εκτιμά ότι θα χρειαστούν το 2018.

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, εν μέσω μειώσεων παραγωγής από το καρτέλ και τους συμμάχους του, αλλά και αύξησης από την πλευρά των Αμερικανών αντιπάλων, οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν και πάλι αργότερα αυτό τον μήνα στην Αγία Πετρούπολη για να αξιολογήσουν την πρόοδό τους -αν και βαθύτερες περικοπές δεν είναι στην ατζέντα.

Προς το παρόν, η μηνιαία έκθεση του τμήματος ερευνών του Οργανισμού δείχνει ότι η συμφωνία δεν έκανε όσα θα έπρεπε, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την απουσία ενός παρατεταμένου ράλι στις τιμές του μαύρου χρυσού μετά τις μειώσεις.

Παρά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών του, ο ΟΠΕΚ εξακολουθούσε να προκαλεί υπερπροσφορά στις παγκόσμιες αγορές το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, κατά περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του.

Πάντως, η έκθεση ταυτόχρονα περιλαμβάνει και ενδείξεις ότι οι μειώσεις έχουν κάποιο αντίκτυπο στην αγορά. Τα αποθέματα πετρελαίου στα ανεπτυγμένα κράτη υποχώρησαν τον Μάιο, μειώνοντας το πλεόνασμα έναντι του πενταετούς μέσου όρου στα 234 εκατ. βαρέλια.

Διατηρώντας την παραγωγή στα επίπεδα του Ιουνίου, ο Οργανισμός θα ελάττωνε το παγκόσμιο πλεόνασμα κατά περίπου 70 εκατ. βαρέλια το δεύτερο εξάμηνο, με αποτέλεσμα να μην πιάσει το στόχο εξάλειψης του πλεονάσματος, σύμφωνα με υπολογισμούς βάσει των στοιχείων του.

Ωστόσο, αν και οι παραγωγοί και οι εταίροι τους έχουν συμφωνήσει να επιμείνουν αποφασιστικά στις περικοπές μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε βαθύτερες περικοπές για να εξισορροπήσουν την αγορά το 2018. Αν διατηρηθεί η τρέχουσα παραγωγή, ο ΟΠΕΚ και πάλι θα δημιουργεί υπερπροσφορά στις παγκόσμιες αγορές, κατά περίπου 900.000 βαρέλια την ημέρα, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2018.

Τέλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καρτέλ η αύξηση στην παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα παραμείνει σταθερή την επόμενη χρονιά στο 1,26 εκατ. βαρέλια/ημέρα ή στο 1,3%. Ωστόσο η άνοδος στην προσφορά εκτός ΟΠΕΚ θα επιταχυνθεί σε 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα ή περίπου 2%, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Το outlook του ΟΠΕΚ είναι πιο απαισιόδοξο από τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), που συμβουλεύει τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του κόσμου σε θέματα ενέργειας. Τον περασμένο μήνα η IEA προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί το 2018 σε 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επιτρέποντας στον ΟΠΕΚ να αναστείλει ένα μέρος των μειώσεων κρατώντας ταυτόχρονα τις αγορές σε ισορροπία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v