Οι ασκήσεις αντοχής που θα περάσουν την επόμενη χρονιά οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα περιλαμβάνουν αυστηρότερους όρους για τον υπολογισμό των προβληματικών δανείων, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).
Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα κληθούν να σχηματίσουν μεγαλύτερες (lifetime losses) προβλέψεις έναντι των εκτιμήσεών τους για μελλοντικό κίνδυνο στα στοιχεία ενεργητικού τους και όχι με βάση τον «τωρινό κίνδυνο» όπως συνέβαινε έως σήμερα. Η επί τα χείρω αλλαγή θα προέλθει από την εφαρμογή του ΔΠΧΠ9, το οποίο εισάγει αυστηρούς κανόνες στο κομμάτι των προβλέψεων.
Τα θεωρητικά οικονομικά σοκ που θα αντιμετωπίσουν 49 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα δημοσιευτούν παρά την επόμενη χρονιά, αλλά η ΕΒΑ δημοσίευσε σήμερα μεθοδολογία για την διεξαγωγή των ασκήσεων αντοχής του 2018.
Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των 49 μεγάλων τραπεζικών ομίλων που γνωστοποίησε σήμερα η αρχή, αναμένεται να συμπεριληφθούν στις επόμενες ανακοινώσεις της αρχής καθώς θα μετάσχουν κανονικά στα τεστ αντοχής του 2018.
Όπως και το 2016, δεν θα υπάρχει βαθμός κάτω από τον οποίο θα «κόβεται» μια τράπεζα. Σύμφωνα με το Reuters, οι ασκήσεις θα βασίζονται στους ισολογισμούς του 2017 και θα εξετάζουν πιθανά σοκ από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναταραχές στις αγορές και τον αντίκτυπο από πρόστιμα.
Οπως προαναφέρθηκε, τον Ιανουάριο του 2018 οι τράπεζες στην Ευρώπη θα πρέπει να συμμορφωθούν με έναν νέo λογιστικό κανόνα, γνωστό ως ΔΠΧΠ9. Ο νέος κανόνας αναμένεται να αναγκάσει τις τράπεζες να έχουν υψηλότερα κεφάλαια.
Η EBA, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τις τράπεζες, ανέφερε πως οι τράπεζες θα πρέπει να αναλογιστούν τον αντίκτυπο του νέου κανόνα στην αρχή των ασκήσεων αντοχής. Οι τράπεζες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μετρήσουν μια ενίσχυση των κεφαλαίων από κάποια πώληση που έχει προγραμματιστεί για την περίοδο διεξαγωγής των ασκήσεων.