Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό ...επιτήρηση για παρέμβαση το δολάριο

Η διολίσθηση του δολαρίου σε αρνητικά ρεκόρ ενδεχομένως να προκαλέσει την πρώτη συντονισμένη παρέμβαση για στήριξη του νομίσματος σε 13 χρόνια, εκτιμούν οι κορυφαίοι οικονομολόγοι της Morgan Stanley και της Goldman Sachs.

Υπό ...επιτήρηση για παρέμβαση το δολάριο
Η διολίσθηση του δολαρίου σε αρνητικά ρεκόρ ενδεχομένως να προκαλέσει την πρώτη συντονισμένη παρέμβαση για στήριξη του νομίσματος σε 13 χρόνια, εκτιμούν οι κορυφαίοι οικονομολόγοι της Morgan Stanley και της Goldman Sachs.



Το αμερικανικό νόμισμα διολίσθησε κάτω από τα 1,56 δολ. ανά ευρώ για πρώτη φορά και στα χαμηλότερα επίπεδα 12 ετών έναντι του γεν. Η διολίσθηση προκάλεσε τις διαμαρτυρίες του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet και του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας Fukushiro Nukaga. Ο Αμερικανός ομόλογός τους Henry Paulson επανέλαβε χθες ότι στηρίζει το ”σκληρό δολάριο” και αρνήθηκε να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις επί του θέματος σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι είναι να καθυποτάξουν την αγορά συναλλάγματος, όπου διακινούνται 3,2 τρισ. δολ. ημερησίως, ενώ η Federal Reserve μειώνει τα επιτόκια και η αμερικανική οικονομία διολισθαίνει. Καθώς οι traders αυξάνουν τις τοποθετήσεις υπέρ της αποδυνάμωσης του δολαρίου, ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η Group of Seven ίσως υποχρεωθεί να αντιδράσει.

Εχουμε θέσει την αγορά υπό επιτήρηση για παρέμβαση, δήλωσε ο Stephen Jen, επικεφαλής συναλλάγματος της Morgan Stanley στο Λονδίνο, σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Bloomberg. ”Δεν πιστεύω ότι έχουμε φθάσει στο κρίσιμο σημείο ακόμη, αλλά η προοπτική γίνεται όλο και πιο ορατή,” τόνισε.

Το ευρώ άγγιξε χθες τα 1,5651 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από το ντεμπούτο του ενιαίου νομίσματος το 1999. Το δολάριο διολίσθησε στα 99,77 γεν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 1995.

Πολιτικοί παράγοντες και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο εκφράζουν όλο και πιο έντονα τις ανησυχίες για την διολίσθηση του δολαρίου, που εξανεμίζει τα κέρδη των εξαγωγέων και ωθεί ακόμη υψηλότερα τις τιμές των πρώτων υλών. Κατά τον Jim O’Neill, διευθύνοντα οικονομολόγο της Goldman Sachs, η πτώση του δολαρίου θα επηρεάσει και άλλες αγορές, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη στα ενεργητικά των ΗΠΑ. ”Η παρέμβαση είναι μια σκέψη που οπωσδήποτε υπάρχει στα μυαλά των ρυθμιστών της νομισματικής ζωής,” δήλωσε ο κ. O’Neill στο Bloomberg.

Εάν γίνει παρέμβαση από τους G7, θα είναι η πρώτη από τον Σεπτέμβριο 2000, όταν ενώθηκαν οι κυβερνήσεις των οκτώ ισχυρότερων οικονομιών για να στηρίξουν το πτωτικό ευρώ. Το 1995, στην προηγούμενη συντονισμένη παρέμβαση στο δολάριο, το αμερικανικό νόμισμα είχε διολισθήσει στα 79,75 γεν για να προκληθεί η αντίδραση.

Πάντως δεν συμφωνούν όλοι οι αναλυτές στην προοπτική επικείμενης συντονισμένης παρέμβασης, καθώς μέχρι στιγμής η διολίσθηση του δολαρίου και η αναρρίχηση του ευρώ υποστηρίζει την αμερικανική οικονομία τονώνοντας τις εξαγωγές, ενώ παράλληλα βοηθά την ΕΚΤ να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Επιπλέον, όπως τονίζει αναλυτής της ING, μια προσπάθεια στήριξης του αμερικανικού νομίσματος ίσως αποδειχθεί μάταιη, αφού η πτώση είναι αποτέλεσμα σε ένα βαθμό της απόφασης της Fed να μειώσει επιθετικά τα επιτόκια και της ΕΚΤ να μην ακολουθήσει.

Ντ. Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v