Αντιδράσεις για την απόφαση Κομισιόν

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Κομισιόν να μεταθέσει κατά δύο χρόνια το χρονικό όριο των ”ισοσκελισμένων προϋπολογισμών” για τις Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία. Για την ανάγκη προσκόλλησης” στο σύμφωνο σταθερότητας κάνει λόγο το ΔΝΤ, ενώ λάθος χαρακτηρίζει την απόφαση ο ισπανός υπουργός οικονομικών.

Αντιδράσεις για την απόφαση Κομισιόν


Εθνικές αλλά και διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Κομισιόν να μεταθέσει, για τέσσερις χώρες, στο 2006 το χρονικό όριο, μέχρι το οποίο καλούνται να εμφανίσουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Χθες, Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η σχετική διάταξη του συμφώνου σταθερότητας που προέβλεπε ότι οι χώρες πρέπει να συμμορφωθούν μέχρι το 2004, δεν θα ισχύσει για τις Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Ιταλία.

Εξάλλου, έμμεσα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του δημόσιου ελλείμματος, κάτι, που μπορεί να ελαστικοποιήσει τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία το δημόσιο έλλειμμα πρέπει να φτάνει το 3% του ΑΕΠ.

Η απόφαση, που χαρακτηρίστηκε από γερμανούς αξιωματούχους ως ”δείγμα οικονομικού ρεαλισμού” συγκέντρωσε τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ, το οποίο, στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία έκανε λόγο για την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει σταθερή στους όρους του συμφώνου της σταθερότητας.

Και ενώ οι ανακοινώσεις της επιτροπής αναφέρουν, ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ουσία του συμφώνου της σταθερότητας, αρκετοί αξιωματούχοι χωρών μελών, όπως ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, χαρακτήρισαν την απόφαση λανθασμένη,

Δυσαρεστημένη από την εξέλιξη όμως φαίνεται να είναι και η ΕΚΤ, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου της, δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα. Όπως εκτιμούν αναλυτές, το θέμα δεν είναι αν η απόφαση της Κομισιόν είναι ”σωστή”, αλλά το αν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Καθώς οι αριθμοί ”δεν έβγαιναν”, σχολιάζουν, είναι πιθανό η ευρωπαϊκή Επιτροπή να ”επιχείρησε να θέσει τη βούλα της εγκυρότητας στο αναπόφευκτο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v