«Μάχη» στη Γερμανία για την ευρωπαϊκή Mortgage Credit Directive

Απότομη πτώση εμφάνισαν τα στεγαστικά μετά την εφαρμογή της οδηγίας. Οι τράπεζες τονίζουν πως η νέα γραφειοκρατία φοβίζει τους πιθανούς δανειολήπτες, η ΕΕ επιμένει στην προστασία καταναλωτών. Μέχρι και αλλαγές εξετάζει η κυβέρνηση.

«Μάχη» στη Γερμανία για την ευρωπαϊκή Mortgage Credit Directive

Στους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα ενυπόθηκα δάνεια των τραπεζών αντιδρούν οι τράπεζες στη Γερμανία. Οι επικριτές υποστηρίζουν πως οι κανόνες καταπνίγουν τη ροή στεγαστικών δανείων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και αντανακλούν υπερβολική αντίδραση στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09.

Οι νομοθέτες τονίζουν πως η οδηγία της ΕΕ για τα ενυπόθηκα δάνεια (Mortgage Credit Directive) προστατεύει τους καταναλωτές, ωστόσο το Βερολίνο εξετάζει πιθανή αλλαγή στους κανονισμούς μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που κατέδειξαν απότομη πτώση στα στεγαστικά από όταν η γερμανική εκδοχή της οδηγίας τέθηκε σε εφαρμογή το Μάρτιο.

Οι ευρωπαϊκές αρχές συμφώνησαν στους κανόνες αυτούς το Φεβρουάριο του 2014 και η Γερμανία είχε περιθώριο μέχρι το φετινό Μάρτιο για να την περιλάβει στην εθνική νομοθεσία, θυμίζει το MarketWatch.

Ο Christian Sewing, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bank, υποστήριξε νωρίτερα φέτος πως οι κανονισμοί επιβάλλουν υπερβολική, περιττή γραφειοκρατία και κάνουν τους εν δυνάμει δανειολήπτες να «φοβούνται» να δανειστούν.

«Η οδηγία υποθέτει πως οι τράπεζες είναι κακές και προσπαθούν να ''γδύσουν'' τον κόσμο», ανέφερε και ο Oliver von Schweinitz, δικηγόρος με ειδίκευση στην τραπεζική, στην Grützmacher Gravert Viegener στο Αμβούργο.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής και μέλος των Πρασίνων, Sven Giegold, «απάντησε» πως η πιο σφικτή προστασία των καταναλωτών «είναι απελπιστικά απαραίτητη» για να αντιπαλέψουμε τις υπερβολές που οδήγησαν στην κρίση.

Η οδηγία προβλέπει πως οι τράπεζες οφείλουν να βασίζουν την απόφασή τους για χορήγηση ενυπόθηκου δανείου στις αναμενόμενες μελλοντικές αυξήσεις της αξίας του ακινήτου, ενώ οι ευρωπαϊκοί κανόνες αφήνουν στα κράτη μέλη την ευθύνη να καταστήσουν την οδηγία εθνικό νόμο.

Στο μεταξύ, οι αυστηρότεροι κανονισμοί έρχονται σε μια περίοδο ισχυρής ζήτησης για κατοικίες στη Γερμανία, αλλά και αδύναμων οικονομικών επιδόσεων των τραπεζών της χώρας.

Επιπλέον, τα γερμανικά πιστοδοτικά κριτήρια είναι ιστορικά πιο αυστηρά σε σχέση με τις Βρετανίας ή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η χώρα δεν υπέστη πλήγμα από την εξουθενωτική κατάρρευση στις τιμές ακινήτων που είδαν η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Βρετανία ή οι ΗΠΑ πριν από σχεδόν 10 χρόνια.

Τέλος, αν και οι τράπεζες αναφέρουν πως η Γερμανία εφάρμοσε την οδηγία αυστηρότερα απ' ότι αναμενόταν από την ΕΕ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας απέρριψε τον ισχυρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v