«Απογοήτευση» Google για τις προτάσεις Κομισιόν για τα πνευματικά δικαιώματα

Οι προτάσεις της Κομισιόν ενδέχεται να μετατρέψουν το internet σε ένα μέρος όπου ο,τιδήποτε «ανεβαίνει» πρέπει να έχει φιλτραριστεί από δικηγόρους προτού έλθει σε επαφή με το κοινό, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Google.

«Απογοήτευση» Google για τις προτάσεις Κομισιόν για τα πνευματικά δικαιώματα

Τον προβληματισμό της για τις προτάσεις της Κομισιόν αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα εκφράζει η Google δια στόματος της αντιπροέδρου της, Caroline Atkinson.

Σε ανάρτησή της στο blog της Google, η κ. Atkinson επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Για εκατοντάδες χρόνια, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν λειτουργήσει θετικά για τη δημιουργικότητα και την πρόοδο. Είναι μια αρχή που στηρίζουμε και εμείς στη Google μέσω προσπαθειών για την καταπολέμηση της παραβίασης των δικαιωμάτων αυτών.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρότασή της να αναβαθμίσει τους κανόνες copyright ώστε να ανταποκρίνονται στην ψηφιακή εποχή. Απαιτείται μια κρίσιμη ισορροπία – που θα επιτρέπει στους κατέχοντες τα πνευματικά δικαιώματα να διαχειρίζονται και να κερδίζουν από τη δουλειά τους, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπεται η άνθηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν θετικά στοιχεία στις προτάσεις της Κομισιόν. Είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε την Επιτροπή να ζητά προώθηση μεγαλύτερης διαφάνειας και διασποράς δεδομένων για τους καλλιτέχνες και τους κατόχους πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτό θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους δημιουργούς να συνδέονται πιο αποδοτικά με το κοινό τους.

Επίσης, είναι καθησυχαστικό ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι τεχνολογίες διαχείρισης περιεχομένου όπως το Content ID του You Tube παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της χρήσης προστατευόμενου περιεχόμενου χωρίς άδεις.

Όμως υπάρχουν και ανησυχητικά στοιχεία, δεδομένου ότι το internet βασίζεται στην ικανότητα των χρηστών να μοιράζονται περιεχόμενο. Οι προτάσεις της Κομισιόν κάνουν λόγο για «φιλτράρισμα» κειμένων, video και φωτογραφιών από online υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να μετατρέψει το internet σε ένα μέρος που οτιδήποτε «ανεβαίνει» πρέπει να έχει πάρει την έγκριση δικηγόρων προτού έλθει σε επαφή με τους χρήστες.

Επίσης, είναι απογοητευτικό να βλέπουμε προτάσεις για νέα δικαιώματα των εκδοτών, παρά τις δεκάδες χιλιάδες φωνές – μεταξύ των οποίων και η δική μας – για διαφορετική προσέγγιση. Οι προτάσεις δείχνουν αντίστοιχες της αποτυχημένης νομοθεσίας σε Γερμανία και Ισπανία και αποτελούν πισωγύρισμα για την Ευρώπη. Πλήττουν οποιονδήποτε γράφει, διαβάζει ή μοιράζεται ειδήσεις – μεταξύ των οποίων και δεκάδες ευρωπαϊκά startups.»

Η ανακοίνωση της εταιρίας

«Πιστεύουμε πως υπάρχει καλύτερος τρόπος. Η καινοτομία και η συνεργασία- και όχι οι επιδοτήσεις ή οι αυστηροί περιορισμοί- είναι το κλειδί για έναν επιτυχημένο, ευρύ και βιώσιμο τομέα ειδησιογραφίας στην ΕΕ. Τόσο για τους Ευρωπαίους δημιουργούς, όσο και για τους καταναλωτές, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαφυλαχθεί το δικαίωμά τους να διασυνδέονται, να μοιράζονται και να δημιουργούν, στο οποίο έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία του διαδικτύου.

Καθώς η κατάλληλη ισορροπία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, η Google έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει το δικό της ρόλο στη συζήτηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v