Επιστρέφει το παιγνίδι των αγωγών

Το Brexit θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ατζέντα της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε., καθώς αφαιρεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την αύξηση των ενεργειακών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Ένωσης.

Επιστρέφει το παιγνίδι των αγωγών

Το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται μια νέα αντιμετώπιση της Άγκυρας από τη Μόσχα. Αυτό μπορεί επαναφέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα της κατασκευής του αγωγού αερίου "South Stream" μέσω της Τουρκίας.

Ρωσικές πηγές θεωρούν ότι τα γεγονότα στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας δεν είχαν σχέση με τη διαδικασία ομαλοποίησης των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Ο διάλογος με την Άγκυρα αποκαταστάθηκε πριν ακόμη από την απόπειρα πραξικοπήματος, μετά την αποστολή από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 27 Ιουνίου μηνύματος με επίσημη συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους.

Αυτό το βήμα από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας και οι επαφές που ακολούθησαν σε ανώτατο επίπεδο επέτρεψαν να επαναληφθούν οι προσπάθειες για τη σταδιακή αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας.

Η Ρωσία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκει τη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Από αυτήν την άποψη η ρωσική πλευρά αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή το ενδιαφέρον μιας σειράς εταίρων για τον εφοδιασμό τους με ρωσικό φυσικό αέριο από τη νότια κατεύθυνση, καθώς αυτό θα επέτρεπε στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να προμηθεύονται το «γαλάζιο καύσιμο» απευθείας και χωρίς μεσάζοντες, δηλαδή με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και χωρίς κινδύνους κατά τη διέλευση από τρίτες χώρες.

Για το σκοπό αυτό είχε εκπονηθεί το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream". Αργότερα το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαζε διαρκώς νέα εμπόδια για το έργο, ενώ η Βουλγαρία δεν έδωσε ποτέ την άδεια για την κατασκευή του αγωγού στη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη. Για τους λόγους αυτούς το σχέδιο για τον "South Stream" ματαιώθηκε.

Παρά τις προφανείς οικονομικές προκλήσεις που συνδέονται με μια Ε.Ε. βυθισμένη σε κρίση, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει αναμφίβολα την ευκαιρία να ενισχύσει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις της με τα ευρωπαϊκά έθνη, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Το Brexit σηματοδοτεί την αποχώρηση μιας μεγάλης δύναμης από την Ε.Ε., κάτι που μειώνει αναγκαστικά την καθαρή ισχύ της Ένωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια από τις κορυφαίες φωνές της Ε.Ε. κατά του Nord Stream-2, ενός αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, και το Brexit θα έχει αναμφίβολα σοβαρές συνέπειες για την ατζέντα της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε.

Χωρίς τη βρετανική αντιπολίτευση για τον αγωγό, η στήριξη του Βερολίνου σε αυτόν θα αντιμετωπίσει μικρή αντίσταση στις Βρυξέλλες. Το Brexit αφαιρεί έτσι ένα σημαντικό εμπόδιο για την αύξηση των ενεργειακών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Ε.Ε.

Πρόσφατα οι βουλγαρικές αρχές εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την επανέναρξη των συνομιλιών για τον "South Stream". Η ρωσική πλευρά επειδή θεωρεί ότι έχει υποστεί συγκεκριμένες ζημιές λόγω της άρνησης των ευρωπαίων να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο, οι προθέσεις μόνο δεν αρκούν. Απαιτεί αξιόπιστες εγγυήσεις νομικής φύσης, οι οποίες για την ώρα δεν υπάρχουν.

Όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, το βασικό σχέδιο για τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς τη νοτιοδυτική κατεύθυνση, και κατά κύριο λόγο στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελεί ο "Turkish Stream".

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v