Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παιχνίδι των υποδομών

Οι δαπάνες για τις υποδομές μεταφορών, ενέργειας και επικοινωνιών διπλασιάστηκαν από περίπου 2 τρισ. δολάρια ετησίως γύρω στο 2005 στα 4 τρισ. το 2012, ενώ αναμένεται να φτάσουν στα 9 τρισ. μέχρι το 2020.

Το παιχνίδι των υποδομών

Η εποχή των εδαφικών κατακτήσεων έχει σε μεγάλο βαθμό τελειώσει. Οι διεθνές συγκρούσεις έχουν μειωθεί˙ αντ' αυτού, τα έθνη ανταγωνίζονται για να αποκτήσουν επιρροή στον διασυνδεδεμένο κόσμο. Και για τον λόγο αυτό επενδύουν τεράστια ποσά στις υποδομές.

Μεταξύ του 2005 και του 2012, για να συμβαδίσουν με την αστικοποίηση, την αύξηση των διεθνών ταξιδιών, την αύξηση του εμπορίου, τη διασπορά των αλυσίδων εφοδιασμού και την αυξημένη εξάρτηση από τις διεθνείς ψηφιακές υπηρεσίες, οι δαπάνες για τις υποδομές μεταφορών, ενέργειας και επικοινωνιών διπλασιάστηκαν από περίπου 2 τρισ. δολάρια ετησίως γύρω στο 2005 στα 4 τρισ. το 2012. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 9 τρισ. μέχρι το 2020.

Και η Ασία είναι το πιο απτό παράδειγμα του ανταγωνισμού ...των υποδομών. Η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure and Investment Bank, AIIB) ανακοίνωσε την αρχική δέσμευση 100 δισ. δολαρίων για την περιοχή. Απο την πλευρά της, η Ιαπωνία διακήρυξε τη δική της πρόθεση να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής στην Ασία με 110 δισ. δολάρια. Και κανείς δεν μπορεί να αγνοεί, το αμερικανικό πρόγραμμα «Silk Road Roundabout», το οποίο προορίζεται να στηρίξει το περιφερειακό οδικό δίκτυο του Αφγανιστάν.

Η κινεζική στρατηγική επί των υποδομών λειτουργεί ακόμα και στην θάλασσα. Η άμμος είναι ένα πιο ισχυρό όπλο από τα αεροπλανοφόρα και τα παράκτια πολεμικά πλοία. Με το να βυθοκορεί και να μεταφέρει άμμο για να μετατρέψει υφάλους και βραχονησίδες σε στρατηγικά τοποθετημένα οχυρά, η Κίνα έχει δημιουργήσει δεδομένα στο νερό.

Σε αυτό το παιγνίδι των υποδομών το Πεκίνο πρωταγωνιστεί καθώς αντιμετωπίζει φίλους και εχθρούς το ίδιο: Ως κατασκευαστικά σχέδια για υλοποίηση, ιδιοκτησία και λειτουργία.

Απο την πλευρά τους οι ΗΠΑ, έχουν και αυτές σημαντικά όπλα: την ενέργεια, το δολάριο και την τεχνολογία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, ικανός να εξάγει προς την Ευρώπη και την Ασία. Το μερίδιο του δολαρίου επί των συνολικών παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων παραμένει σταθερό στο 65%, ενώ του ευρώ μειώνεται. Και, φυσικά, είναι η κύρια πηγή των ψηφιακών τεχνολογιών που στηρίζουν την υποδομή των επικοινωνιών.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v