Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ναυάγιο στην Ντόχα για το πετρέλαιο

«Βουτιά» άνω του 5% στις τιμές του πετρελαίου, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στην Ντόχα για «πάγωμα» της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Απαίτηση της Σαουδικής Αραβίας να συμμετέχει στον περιορισμό παραγωγής και το Ιράν, που έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το πράξει.

Ναυάγιο στην Ντόχα για το πετρέλαιο

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών στην Ντόχα για το «πάγωμα» της παραγωγής, μετά την απαίτηση της Σαουδικής Αραβίας για συμμετοχή και του Ιράν, το οποίο είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετέχει.

Η εξέλιξη αυτή αναζωπυρώνει τις ανησυχίες της πετρελαϊκής βιομηχανίας ότι οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί μπαίνουν και πάλι στη μάχη της αύξησης των μεριδίων τους, ιδιαίτερα μετά τις απειλές του Ριάντ για μεγάλη αύξηση της παραγωγής του, αν δεν υπάρξει συμφωνία για «πάγωμα».

Το Ιράν έχει ήδη πει πως θα αυξήσει την παραγωγή του, μετά την άρση των κυρώσεων τον Ιανουάριο, καθιστώντας έτσι τον συμβιβασμό με το Ριάντ σχεδόν αδύνατο, την ώρα που οι δύο χώρες ήδη μάχονται δι' αντιπροσώπων στην Υεμένη και τη Συρία.

Περίπου 18 χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, προκειμένου να συμφωνήσουν για τη σταθεροποίηση της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου μέχρι τον Οκτώβριο του 2016.

Όμως, ο ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, δήλωσε στους συμμετέχοντες πως θέλει όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ να συμμετέχουν στο «πάγωμα», περιλαμβανομένου και του Ιράν, το οποίο απείχε από τις συνομιλίες.

Η Τεχεράνη είχε εξαρχής αρνηθεί να σταθεροποιήσει την παραγωγή, στην προσπάθεια να την επαναφέρει στα προ κυρώσεων επίπεδα.

Μετά από πέντε ώρες έντονων διαπραγματεύσεων για το ανακοινωθέν, οι αντιπρόσωποι και οι υπουργοί των χωρών ανακοίνωσαν πως δεν επετεύχθη συμφωνία.

«Συμπεράναμε πως όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για περαιτέρω διαβουλεύσεις», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ σε δημοσιογράφους. Αρκετές πηγές του ΟΠΕΚ είπαν πως αν το Ιράν συμφωνούσε να συμμετέχει στο «πάγωμα» της παραγωγής στην επόμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ στις 2 Ιουνίου, τότε θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με τα μη μέλη του ΟΠΕΚ.

Ο Ρώσος υπουργός Πετρελαίου Αλεξάντερ Νόβακ χαρακτήρισε «παράλογη» την απαίτηση της Σ. Αραβίας και δήλωσε απογοητευμένος, καθώς προσήλθε στην Ντόχα με την εντύπωση πως όλες οι πλευρές θα υπέγραφαν τη συμφωνία.

Ο ίδιος σημείωσε πως η Ρωσία δεν κλείνει την πόρτα για μια συμφωνία, όμως η κυβέρνησή του δεν θα περιορίσει για την ώρα την παραγωγή.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι τιμές του πετρελαίου κάνουν σήμερα νέα «βουτιά» έως 4,5%, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για χαμηλή αξιοπιστία του ΟΠΕΚ.

Το αργό υποχωρεί 5,2% στα 38,27 δολάρια το βαρέλι και το Brent 5,1%, στα 40,89 δολάρια.

«Η αξιοπιστία του ΟΠΕΚ να συντονίσει την παραγωγή πετρελαίου είναι πολύ χαμηλή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναλυτής της BMI Research, Peter Lee. «Όμως αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την παραγωγή πετρελαίου για τους Σαουδάραβες. Έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με την περιφερειακή πολιτική».

Η Morgan Stanley από την πλευρά της αναφέρει πως η «έλειψη ακόμα και μη δεσμευτικής συμφωνίας μετά τη συμφωνία του Φεβρουαρίου τονίζει τη φτωχή κατάσταση των σχέσεων εντός ΟΠΕΚ», τονίζοντας πως «τώρα βλέπουμε ένα αυξανόμενο ρίσκο μεγαλύτερης παραγωγής από τον Οργανισμό».

«Η συνάντηση αυτή και το αποτέλεσμά της θα έπρεπε να χτίσουν εμπιστοσύνη μεταξύ των παραγωγών για μια πιθανή μελλοντική συνεργασία και συντονισμένη δράση. Από αυτή την άποψη, η συνάντηση ήταν μια απόλυτη αποτυχία», λέει από την πλευρά της η Barclays, προσθέτοντας πως «η αποτυχία των διαπραγματεύσεων δίνει στην αγορά μια ακόμα ξεκάθαρη ένδειξη πως η σχετικότητα του ΟΠΕΚ σε αυτό το περιβάλλον της αγοράς φθίνει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v