Αιφνιδιασμένη και σοκαρισμένη φαίνεται να είναι η γερμανική κοινωνία από τις μαζικές επιθέσεις δεκάδων ανδρών ανά ομάδες εναντίον γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας και σε αρκετά μικρότερη έκταση στο Αμβούργο. Οι επιθέσεις αφορούν σεξουαλική παρενόχληση, έναν βιασμό και κλοπές.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε το απόγευμα της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τη δήμαρχο της Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ, για να πληροφορηθεί σχετικά με τα γεγονότα. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την οργή της για τις αποκρουστικές ενέργειες, υπογραμμίζοντας ότι «η απάντηση του κράτους δικαίου θα πρέπει να είναι σκληρή». Όπως τόνισε διά του εκπροσώπου της η Γερμανίδα καγκελάριος, «θα πρέπει οι ένοχοι να εντοπιστούν όσο το δυνατό γρηγορότερα και να υποστούν τις συνέπειες του νόμου χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως καταγωγής».
Αναγνωρίστηκαν τρεις ύποπτοι
Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δήλωσε σήμερα πως η γερμανική αστυνομία έχει αναγνωρίσει τρεις υπόπτους για τις επιθέσεις, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Περίπου 90 γυναίκες φέρεται πως έπεσαν θύματα κλοπής, απειλών ή παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά κατά τους εορτασμούς για την έλευση του Νέου Έτους έξω από τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας από νεαρούς, στην πλειονότητά τους μεθυσμένους, άνδρες ανέφερε χθες η αστυνομία, που χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές "νέα διάσταση στο έγκλημα".
Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Κολωνία δήλωσε πως οι δράστες των επιθέσεων φαίνεται πως ήταν "αραβικής ή βορειοαφρικανικής καταγωγής", με αποτέλεσμα ακροδεξιές οργανώσεις να ζητήσουν να σταματήσει η υποδοχή μεταναστών στη Γερμανία.
Η αστυνομία δήλωσε πως οι επιθέσεις συνέβησαν όταν περίπου 1.000 άνδρες διαμοιράστηκαν σε ομάδες καθώς οι αξιωματικοί της έδιωχναν τον κόσμο από μια πλατεία, ώστε να εμποδίσουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων από την κορυφή της σκάλας πάνω στο πλήθος από κάτω.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ραλφ Τζέγκερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις. Αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερα για την έρευνα, είπε όμως πως αναμένει "μια πολύ λεπτομερή έκθεση" αυτή την εβδομάδα από την αστυνομία.
Περίπου 150 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ έξω από τον καθεδρικό της Κολωνίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη βία κατά των γυναικών. Ένας από αυτούς κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: "Κυρία Μέρκελ, πού είστε; Τι λέτε; Αυτό μας τρομάζει!".
Έγιναν λάθη, παραδέχεται η αστυνομία
Προηγουμένως η δήμαρχος της Κολωνίας συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ομοσπονδιακής και της τοπικής αστυνομίας. Ο διοικητής της αστυνομίας της Κολωνίας Βόλφγκανγκ Άλμπερς μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης δήλωσε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι ύποπτοι και πως δεν θα πρέπει κανείς να βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι εκτιμήσεις της αστυνομίας την επόμενη ημέρα για το πώς είχε διαμορφωθεί η κατάσταση ήταν λανθασμένες και δήλωσε ότι θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα ενόψει και του καρναβαλιού.
Ο Β. Άλμπερς διευκρίνισε πάντως ότι οι δράστες, ηλικίας 18 με 35 χρόνων, βορειαφρικανικής και αραβικής καταγωγής, ήταν στην πραγματικότητα ομάδα/oμάδες ανάμέσα στους περίπου 1.000 άνδρες που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο σημείο. Με άλλα λόγια, δεν ήταν 1.000, όπως αρχικά υποστηρίχθηκε, oι υπαίτιοι για διάπραξη εγκληματικών ενεργειών. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 90 μηνύσεις και η αστυνομία εικάζει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Η δήμαρχος της Κολωνίας δήλωσε πάντως πως είναι απαράδεκτο να συνδέονται οι πρόσφυγες με ό,τι συνέβη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Στο στόχαστρο η αστυνομία της Κολωνίας
Ο δημόσιος διάλογος για τις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών τη νύχτα της παραμονής Πρωτοχρονιάς έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας κλιμακώνεται. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας ζήτησε να ληφθούν σοβαρά μέτρα και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ενδέχεται να είναι αραβικής ή βορειοαφρικανικής καταγωγής.
Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ ανακοίνωσε σήμερα από το Ντίσελντορφ ότι διεξάγονται έρευνες σε βάρος τριών ύποπτων ατόμων. Ο κ. Γέγκερ απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για το αντικείμενο των ερευνών, τις οποίες χαρακτήρισε πάντως δύσκολες και χρονοβόρες.
Υπόνοιες για περίπτωση οργανωμένου εγκλήματος
Σε δηλώσεις του στο χθεσινοβραδυνό μαγκαζίνο του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ προειδοποίησε να μη βγαίνουν εσπευσμένα συμπεράσματα. «Δεν επιτρέπεται να επιρρίπτουμε συλλήβδην κατηγορίες στους πρόσφυγες», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην αστυνομία της Κολωνίας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση, ανοίγοντας ουσιαστικά μέτωπο με τις αστυνομικές αρχές της πόλης
«Ανάρμοστη» χαρακτηρίζει το Συνδικάτο της Αστυνομίας (DpolG) τη δημόσια κριτική του υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του συνδικάτου Ράινερ Βεντ, και ο κ. ντε Μεζιέρ φέρει ευθύνη για την κατάσταση στην Κολωνία. Όπως είπε, πολλοί από τους αστυνομικούς της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια των σταθμών και των τρένων, έχουν αποσπασθεί για τη προστασία των γερμανικών συνόρων και συνεπώς έλειπαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Και ενώ ο αριθμός των μηνύσεων για σεξουαλική βία και κλοπές στην Κολωνία έχει ξεπεράσει τις 100, η αστυνομία δεν έχει ακόμη ακριβή εικόνα για τους πιθανούς δράστες. Κατά τη γνώμη του Γερμανού υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, οι αξιόποινες πράξεις θα πρέπει να έχουν γίνει στοχευμένα. Όπως δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιθέσεις έγιναν με προσυνεννόηση και πιθανώς να σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα.
Συζήτηση για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων
Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Γιόχεν Όλτμερ, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης, ο οποίος διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Όσναμπρικ, δήλωσε στην Deutsche Welle ότι δεν του είναι γνωστά παρόμοια περιστατικά τέτοιας έκτασης. Ωστόσο προέτρεψε να περιμένουμε τις αναλύσεις των βίντεο και του φωτογραφικού υλικού από την αστυνομία, ώστε να εξαχθούν κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Γερμανός ειδικός τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σε βάθος συζήτηση για την εγκληματικότητα των νεαρών μεταναστών. Μια συζήτηση που, όπως είπε, δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια στη Γερμανία.
Παρόμοια είναι και η άποψη του εγκληματολόγου Κρίστιαν Πφάιφερ, ο οποίος δήλωσε στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ευαγγελικής Εκκλησίας ότι δεν ευσταθούν οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας περί «νέων διαστάσεων του οργανωμένου εγκλήματος». Κατά τη γνώμη του Γερμανού επιστήμονα, το πρόβλημα δεν είναι το οργανωμένο έγκλημα αλλά πρόκειται για ένα πρόβλημα ένταξης. Κατά την άποψή του οι νεαροί μετανάστες ή πρόσφυγες είναι καταδικασμένοι στην απραξία, δεν έχουν προοπτικές και σπάνια μιλάνε καλά τη γλώσσα. «Πρόκειται για την πιο απομονωμένη ομάδα της κοινωνίας», ισχυρίζεται. «Εάν τις ημέρες των γιορτών δεν ήταν προσκεκλημένοι από κοινότητες ή γείτονες και δεν ήξεραν τι να κάνουν, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τέτοιες ακρότητες».