Εντείνεται ο πόλεμος του μαύρου χρυσού

Η Ρωσία, που καλύπτει περίπου το 25% των αναγκών της Ευρώπης σε πετρέλαιο, προσπαθεί να υπερασπιστεί τη θέση της, ενώ η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να εδραιώσει την παρουσία της στην Ευρώπη πριν αρθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν που διεκδικεί μερίδιο.

Εντείνεται ο πόλεμος του μαύρου χρυσού

Στον «πόλεμο πετρελαίου» που εκτυλίσσεται στην ευρωπαϊκή αγορά ανάμεσα στη Ρωσία και στη Σαουδική Αραβία, σύντομα θα εισέλθει και το Ιράν, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες της Ρωσίας ότι μπορεί να χάσει το ένα τρίτο των πετρελαϊκών προμηθειών της προς την Ευρώπη.

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στην αγορά πετρελαίου φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια, καθώς όλα δείχνουν ότι σε αυτήν τη φάση το ζητούμενο για τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν είναι οι τιμές αλλά η παραγωγή την οποία η κάθε μία αρνείται να μειώσει.

Ήδη, η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε τη Ρωσία, με την παραγωγή της να φτάνει στα 10,19 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, έναντι των 10,12 εκατ. ημερησίως που παρήγαγε η Ρωσία το ίδιο χρονικό διάστημα.

Το Ριάντ έχει επεκτείνει την παραγωγή του, προσφέροντας εκπτώσεις στους αγοραστές, με στόχο να αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά. Εμφανίζεται μάλιστα, απρόθυμο να περιορίσει την παραγωγή του, όπως ζητούν άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι για να προχωρήσει σε συζητήσεις θα πρέπει και οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ -κυρίως η Ρωσία- να είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν ανάλογη στάση.

Αλλά ακόμα και αν η Μόσχα αποδέχονταν μία τέτοια διευθέτηση, ένα άλλος μεγάλος παίκτης αρνείται να την υιοθετήσει. Πρόκειται για το Ιράν, το οποίο αποκλείει κατηγορηματικά μείωση της δικής του παραγωγής, καθώς προσδοκά αυξημένα έσοδα μετά την άρση των κυρώσεων της Δύσης. Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Bijan Zangeneh, πρόσφατα δήλωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, την επόμενη χρονιά.

Η επικείμενη ένταξη του Ιράν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τη Σαουδική Αραβία, η οποία με την αύξηση της παραγωγής προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση της στις αγορές, πριν από την άφιξη της Τεχεράνης. «Μόλις αρθούν οι νομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, το ιρανικό πετρέλαιο θα κατευθυνθεί στην ευρωπαϊκή αγορά. Μπορεί κάλλιστα να είναι ακριβώς κι αυτός ο λόγος που η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη σήμερα», υποστηρίζουν αναλυτές.

Όμως τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι για την Τεχεράνη απαραίτητα για την ανάκαμψη της χώρας κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς η οικονομία του Ιράν εξαρτάται από αυτό το εισόδημα για τις δημόσιες επενδύσεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Μπορεί το ΑΕΠ του Ιράν να αυξήθηκε κατά 1,5% το 2014, μετά από δύο χρόνια οικονομικής ύφεσης, αλλά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ιρανική οικονομία μετά από τις κυρώσεις είναι τεράστια.

Από την πλευρά της η Ρωσία δεν φαίνεται και τόσο πρόθυμη να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου, καθώς για αυτήν το μείζον ζητούμενο είναι να υπερασπιστεί τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά. Προς το παρόν, η Ρωσία καλύπτει περίπου το 25% των αναγκών της Ευρώπης σε πετρέλαιο. Για το τρέχον έτος, οι προμήθειες αυξήθηκαν κατά 5,5%, σε 97,6 εκατομμύρια τόνους.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το επόμενο έτος η Ρωσία μπορεί να χάσει έως και το ένα τρίτο του μεριδίου της. Η Κίνα θα μπορούσε να απορροφήσει ένα μέρος της παραγωγής ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό είναι αβέβαιο με δεδομένη την επιβράδυνση της οικονομίας της.

Τυχόν συμφωνία για μείωση της παραγωγής δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο καθώς δεν θεωρείται δεδομένο ότι αυτό θα ήταν αρκετό για να ανέβουν οι τιμές.

Σημειώνεται ότι μέσα στο 2015 η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου σημείωσε αύξηση κατά 1,8%, τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε άλλο ένα 15%. Συνολικά από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2015 το πετρέλαιο έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 60%.

Από την άλλη πλευρά, άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Βενεζουέλα, πιέζουν για μείωση της παραγωγής καθώς πιστεύουν ότι αυτό θα φέρει αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v