Περικοπές και απολύσεις από ενεργειακούς κολοσσούς

Τα προγράμματα περικοπής δαπανών των ενεργειακών κολοσσών εκτιμάται ότι βρίσκονται ακόμα στην αρχή, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου δεν είναι ορατή στο άμεσο μέλλον.

Περικοπές και απολύσεις από ενεργειακούς κολοσσούς

Oι χαμηλές τιμές του πετρελαίου φέρνουν απολύσεις. Ο ένας μετά τον άλλο, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί ανακοινώνουν περικοπές των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκληθεί από την πτώση των τιμών στην ενέργεια.

Όλα δείχνουν ότι τα προγράμματα αυτά βρίσκονται ακόμα στην αρχή, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ανάκαμψη των τιμών δεν είναι ορατή στο άμεσο μέλλον.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Chevron ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προχωρήσει σε απολύσεις 6.000-7.000 εργαζομένων και ότι θα πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία, καθώς η οικονομική πορεία της έχει συρρικνωθεί λόγω της ραγδαίας μείωσης των τιμών του πετρελαίου. Παράλληλα , ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπή και των κεφαλαιουχικών της δαπανών.

Οι απολύσεις που ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία των ΗΠΑ (μετά την Exxon Mobil) είναι ένα μέρος του σχεδίου εξοικονομήσεων που έχει ήδη συντάξει η διοίκησή της. Οι δαπάνες για επενδύσεις θα πρέπει να μειωθούν κατά 25%. Επίσης θα γίνουν περαιτέρω μειώσεις των δαπανών για το 2017 και το 2018, «το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από τις επιχειρηματικές συνθήκες», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος John Watson.

Αλλά δεν είναι μόνο η Chevron που καταρτίζει σχέδια εξοικονόμησης προκειμένου να αντιμετωπίσει τα χαμηλότερα έσοδα λόγω των μειωμένων τιμών. Μία σειρά από άλλες εταιρίες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων της ConocoPhillips και της Total, έχουν ετοιμάσει ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Χαρακτηριστική περίπτωση για τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου είναι αυτή του αγγλοολλανδικού ενεργειακού κολοσσού Royal Dutch Shell. Η εταιρία πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε μεγάλες ζημίες για το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Ο ενεργειακός γίγαντας είχε απώλειες 8,2 δισ. δολάρια από την αποχώρησή του από το πρόγραμμα εξερεύνησης στην Αρκτική Θάλασσα αλλά και 2 δισ. δολαρίων από την ακύρωση του έργου Carmon Creek στον Καναδά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό η Shell ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις προσπάθειες εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική, καθώς οι έρευνες έδειξαν ότι τα κοιτάσματα δεν είναι αρκετά μεγάλα για να καταστήσουν την επένδυση κερδοφόρα. Σημειώνεται ότι στο τρίτο τρίμηνο η Shell υπέστη ζημίες 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η BP, η οποία προχώρησε σε τρίτο γύρο περικοπών των δαπανών και εκποίησης περιουσιακών της στοιχείων. Η βρετανική πετρελαιοπαραγωγική εταιρία έχει ήδη πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 50 δισ. δολαρίων από το θανατηφόρο δυστύχημα στον Κόλπο του Μεξικού το 2010 και αναμένεται να προχωρήσει σε εκποιήσεις επιπλέον 3-5 δισ. δολαρίων το 2016.

Πάντως, οι πετρελαϊκές εταιρίες έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό στη διεθνή γνώμη με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη συνεχή πτώση στην τιμή του πετρελαίου. Τελευταίο παράδειγμα η Total, που ανακοίνωσε περικοπές δαπανών και μείωση της παραγωγής. «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε τα έξοδά μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρίας, Πατρίκ Πουγιάν.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v