Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Μειώνει τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη

Οι ΗΠΑ αποτελούν το «φωτεινό σημείο» των εκτιμήσεων, τονίζει ο ΟΟΣΑ, ενώ ενθαρρύνει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια. Ο Οργανισμός εκτιμά πως η ευρωζώνη θα έπρεπε να αναπτύσσεται κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα γρηγορότερα.

ΟΟΣΑ: Μειώνει τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη

Προσάρμοσε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ο ΟΟΣΑ, σε 3% φέτος και 3,6 το 2016, από 3,1 και 3,8 αντίστοιχα. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προχώρησε στη μείωση επικαλούμενος κυρίως την επιβράδυνση των οικονομιών των αναδυόμενων αγορών, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

«Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν ελαφρώς αποδυναμωθεί και έχουν γίνει λιγότερο ξεκάθαρες τους τελευταίους μήνες», τόνισε μιλώντας στο Reuters η ανώτατη οικονομολόγος του Οργανισμού, Catherine Mann.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεχώρισαν ως το «φωτεινό σημείο», με τον ΟΟΣΑ να αυξάνει την πρόβλεψή του για φέτος στο 2,4% από 2% τον Ιούνιο. Ωστόσο, μείωσε την εκτίμηση για το 2016 σε 2,6 από 2,8%.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να αυξήσει η Fed τα επιτόκια από το να μην το κάνει, όταν οι φορείς της χάραξης πολιτικής συναντηθούν αυτή την εβδομάδα. «Η αύξηση των επιτοκίων τώρα θα εξάλειφε την αβεβαιότητα στις αγορές», επεσήμανε η Mann, προσθέτοντας πως ο ρυθμός των μελλοντικών αυξήσεων είναι πιο σημαντικός από το αν η Fed αναλάβει δράση, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις του ΟΟΣΑ.

Σε ό,τι αφορά στην ευρωζώνη, η πρόβλεψη είναι η καλύτερη των τεσσάρων τελευταίων ετών. Η ανάπτυξή της εκτιμάται στο 1,6% φέτος και 1,9% το επόμενο έτος. Ωστόσο, η οικονομολόγος υπογράμμισε πως το μπλοκ θα έπρεπε να αναπτύσσεται τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα πιο γρήγορα, με ένα αδύναμο ευρώ, χαμηλά επιτόκια και ευνοϊκές για εκείνο τιμές του πετρελαίου. Όπως τόνισε, η πρόβλεψη δεν οφείλεται στο ότι η ευρωζώνη παραμένει πολύ επιβαρυμένη από τα χρέη της.

Η Mann ανέφερε πως προτεραιότητα της ευρωζώνης θα έπρεπε να είναι η διόρθωση του τραπεζικού της συστήματος και η αντιμετώπιση των κακών δανείων, και όχι η παράταση ή επέκταση του προγράμματος αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, όπως έχουν υποστηρίξει κάποιοι οικονομολόγοι με αφορμή τα δεδομένα για αδύναμο πληθωρισμό.

Ο ΟΟΣΑ μείωσε λίγο την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας, σε 6,7% φέτος και 6,5% το 2016, λόγω των απογοητευτικών δεδομένων και των πτώσεων της χρηματιστηριακής αγοράς της.

Η Βραζιλία ήταν ιδιαίτερα αδύναμη. Ο Οργανισμός εκτίμησε πως η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 2,8% φέτος και 0,7% το επόμενο έτος, καθώς έχει έρθει αντιμέτωπη με μία κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων τα οποία εξάγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v