Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημέρες καύσωνα στις διεθνείς αγορές

Τα προβλήματα στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ καθώς και οι ανησυχίες των επενδυτών για τις πιστωτικές αγορές σε διεθνές επίπεδο αποτυπώθηκαν στην πορεία των βασικών δεικτών Ευρώπης και ΗΠΑ τον Ιούλιο. Απώλειες 5,28% για τον DAX και 3,75% για τον FTSE 100. Ελαφρώς πιο ”συγκρατημένη” η Wall Street, όπου ο Dow Jones υποχώρησε 1,46% και ο S&P 500 3,2%.

Ημέρες καύσωνα στις διεθνείς αγορές
Οι ημέρες καύσωνα δεν έπληξαν μόνο τις ”απλές” ανθρώπινες διαθέσεις αλλά και τις διεθνείς αγορές, οι οποίες κατά τη διάρκεια του Ιουλίου κυριολεκτικά… κάηκαν. Σαφώς βασικότερη αιτία η ”έκρηξη προβλημάτων” στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ και οι φόβοι ότι οι αγορές πίστης σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Ανάλογες διαθέσεις επέδειξαν και οι επενδυτές, οι οποίοι φρόντισαν να προχωρήσουν σε αθρόες ρευστοποιήσεις, με τον κλάδο που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα να είναι αυτός των χρηματοοικονομικών ομίλων.

Τόσο οι ευρωαγορές όσο και η Wall Street πολύ δύσκολα κατόρθωσαν, για τον Ιούλιο, να ξεπεράσουν την κρίση, έστω και εάν το sell-off καταγράφηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα.

Βάσει δε στοιχείων του πρακτορείου Reuters στην αμερικανική αγορά ο κλάδος που δέχτηκε τις ισχυρότερες πιέσεις ήταν αυτός των χρηματοοικονομικών ομίλων, με τον αντίστοιχο δείκτη του S&P 500 να υποχωρεί 5,6%. Στον αντίποδα ο δείκτης ενεργειακών εταιριών, ο οποίος σημείωσε μηνιαία κέρδη 3,1%.

Σε ό,τι αφορά τον Ιούλιο (συνεδριάσεις από 29/6 έως και 31/7) οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,46%, με τους Nasdaq και S&P 500 να υποχωρούν 2,18% και 3,2% αντίστοιχα.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους οι επενδυτές ήταν περισσότερο ”επιρρεπείς” στις ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τον DAX σε μηνιαίες απώλειες της τάξης του 5,28%, με τη γαλλική χρηματαγορά να ακολουθεί κατά πόδας και τον CAC να αποδυναμώνεται στο 4,90%. Ελαφρώς πιο ”συγκρατημένο” το Λονδίνο, όπου ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση της τάξης του 3,75%.

Σημαντική, πάντως, βοήθεια στον περιορισμό των απωλειών για τις ευρωαγορές πρόσφερε η τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, όπου καταγράφηκε ένα μικρό ράλι, πιθανή ίσως απάντηση στις συνεχείς δηλώσεις των αναλυτών ότι πλέον οι μετοχές διαθέτουν ορθότερη αποτίμηση.

Πάντως οι ”ταύροι” μπορούν να διαβάσουν και εντελώς διαφορετικά τα ”φύλλα του τσαγιού” των διεθνών αγορών, εάν επικεντρώσουν την προσοχή τους στην πορεία τους κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2007. Και θα έχουν απόλυτο δίκιο, καθώς σε αυτό το διάστημα ο DAX αποτελεί τον αδιαφιλονίκητο πρωταθλητή της Ευρώπης, με τα κέρδη του να φτάνουν στο 14,96% και να τον ξεπερνά μόνο ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Λισαβόνας (19,97%). Θετική πορεία για τον CAC με άνοδο 3,78% και λιγότερο ”αισιόδοξος” ο FTSE 100 με κέρδη στο 2,24%.

Στην αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones είχε άνοδο 5,6%, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 4,8% και τον Nasdaq να ”κλείνει” το 7μηνο με κέρδη 2,14%.

Κερδισμένοι τόσο σε μηνιαία όσο και σε 7μηνη βάση μοιάζουν αυτοί που ”πόνταραν” στην πορεία μετάλλων (πολύτιμων και βιομηχανικών) αλλά και πετρελαίου. Κέρδη 2,11% για τον χρυσό εντός του Ιουλίου και 4,71% στο 7μηνο, ενώ στο 5,89% διαμορφώθηκε η μηνιαία άνοδος για τον χαλκό και στο 26,46% για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου.

Στα ”καλά στοιχήματα” και το πετρέλαιο, καθώς με άνοδο 7,66% ολοκλήρωσε τον δεύτερο καλοκαιρινό μήνα το brent και 10,96% το αμερικανικό αργό. Για το 7μηνο το πετρέλαιο στο μεν Λονδίνο έχει ενισχυθεί 26,99%, ενώ στη Ν. Υόρκη στο 26,11%.

Σ. Ζαφείρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v