Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ:Περιορίστε το χρηματοπιστωτικό τομέα για χάρη της ανάπτυξης

Νέα μελέτη του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η υπερβολική χρηματοπιστωτική επέκταση έχει επιπτώσεις στην οικονομία. Καλεί τις αναδυόμενες οικονομίες να μάθουν από τα λάθη των ανεπτυγμένων.

ΔΝΤ:Περιορίστε το χρηματοπιστωτικό τομέα για χάρη της ανάπτυξης

Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και σε άλλες προηγμένες οικονομίες έχει αυξηθεί σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, σε μια νέα μελέτη οικονομολόγων του ΔΝΤ αναφέρεται πως οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να διδαχθούν από την παγκόσμια κρίση του 2008 και να μην επιτρέψουν τη διόγκωση των τραπεζικών τους συστημάτων και των χρηματοπιστωτικών τους αγορών σε βαθμό που οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα μπορούν πια να παρακολουθήσουν.

Τονίζουν, επίσης, τις ολοένα και αυξανόμενες ενδείξεις ότι σε ένα ορισμένο στάδιο οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναλαμβάνουν υπερβολικά μεγάλο μερίδιο στην οικονομία καταλήγοντας να συμβάλουν περισσότερο στην οικονομική αστάθεια και όχι στην οικονομική ανάπτυξη.

«Η χρηματοπιστωτική ανάπτυξη δεν έρχεται χωρίς αντίτιμο» γράφουν οι συντάκτες της μελέτης σε σχετικό blog. «Πέρα από ένα ορισμένο επίπεδο χρηματοπιστωτικής επέκτασης, η θετική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη αρχίζει να μειώνεται, ενώ το κόστος όσον αφορά την οικονομική και χρηματοοικονομική αστάθεια αρχίζει να αυξάνεται».

Η μελέτη του ΔΝΤ έχει σκοπό να διερευνήσει το πόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε υγιείς οικονομίες. Τα συμπεράσματά της επιβεβαιώνουν παρόμοιες μελέτες από ειδικούς της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του χρηματοπιστωτικού τομέα μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την οικονομία, ενώ ταυτοχρόνως αφαιρεί πόρους από άλλους, πιο παραγωγικούς τομείς.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οικονομίες, όπως η Ιρλανδία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν περάσει ήδη το σημείο καμπής, μετά το οποίο η επέκταση του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει όλο και πιο μειωμένη συμβολή στην ανάπτυξη και φτάνει τελικά σε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Επιπροσθέτως, οι χώρες με αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιούν τους χρηματοοικονομικούς τους πόρους λιγότερο αποτελεσματικά. Οι πόροι αυτοί τοποθετούνται όλο και λιγότερο σε παραγωγικές δραστηριότητες, και αυτό σημαίνει ότι η συνολική αύξηση της παραγωγικότητας στην οικονομία επιβραδύνεται. Οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες δεν έχουν φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο. Η καλή ρύθμιση θα μπορούσε να περιορίσει τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού τομέα, υποστηρίζει το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v