Σύστημα ποσόστωσης θα μοιράζει από εδώ και στο εξής τους μετανάστες στα 28 κράτη της Ε.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung. Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις μέχρι στιγμής σε αυτό το ενδεχόμενο. Κι αυτό γιατί το ποσοστό δε θα προσδιορίζεται εθελοντικά από τα επιμέρους κράτη, αλλά από ένα σύστημα της Κομισιόν σύμφωνα με το ΑΕΠ, τον πληθυσμό και τα ποσοστά ανεργίας.
Κάθετα αντίθετες εμφανίζονται μέχρι στιγμής η Βρετανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία. «Δε θεωρούμε ένα υποχρεωτικό σύστημα μετακίνησης πληθυσμών τη σωστή απάντηση», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών στο Λονδίνο. «Θα απορρίψουμε οποιεσδήποτε προτάσεις της Κομισιόν για μη εθελοντικά προσδιορισμένες ποσοστώσεις», τόνισε. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας χαρακτήρισε μάλιστα τα σχέδια της Επιτροπής τρελά!
Αν το σύστημα πάντως εφαρμοστεί, θα αποτελέσει ριζική αλλαγή στη μέχρι τώρα πολιτική της Ε.Ε. για τη μετανάστευση, γνωστή και ως Δουβλίνο ΙΙ. Η εφαρμογή της ποσόστωσης θα ξεκινήσει, σύμφωνα με το άρθρο της Süddeutsche Zeitung, κατ' αρχάς πιλοτικά, και ειδικά για τους Σύριους μετανάστες.
Μέχρι τώρα, οι αιτούντες άσυλο πρέπει να παραμένουν στη χώρα εισόδου. Λόγω του συγκεκριμένου αυτού κανονισμού, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία επιβαρύνονται δυσανάλογα, κι αυτό εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μεταναστών που εισρέει στην Ε.Ε. με πλοιάρια. Όμως, στην πράξη το σύστημα δε λειτουργεί πια, διότι π.χ. στην Ιταλία οι αρχές δεν καταγράφουν πλέον τους μετανάστες.
Συχνά μάλιστα οι μετανάστες αυτοί κρύβονται ή μεταβαίνουν στη Σουηδία και τη Γερμανία, γιατί αυτές οι χώρες είναι γνωστές για τη φιλελεύθερη δημοκρατική πολιτική τους. Αντιθέτως, η Πολωνία, η Ουγγαρία ή η Πορτογαλία αποδέχονται πολύ λιγότερες αιτήσεις για άσυλο. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση της Γερμανίας υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για ποσόστωση.