Ευρωζώνη: Στο 1,9% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Θετικά είναι τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο, καθώς σε μηνιαία βάση μειώθηκε κατά 0,2%, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε οριακή αύξηση και ανήλθε στο 1,9% (από 1,8%), κινούμενος στο πλαίσιο που έχει χαράξει η ΕΚΤ (2%). Ωστόσο, η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το β’ τρίμηνο ήταν μόλις 0,25%.

Ευρωζώνη: Στο 1,9% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο
Αντίστοιχη με τις εκτιμήσεις ήταν η πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, παρουσιάζοντας πτώση 0,2% από τον Ιούνιο, και οριακή άνοδο στο 1,9% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Bundesbank, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς τα εργοστάσια περιόρισαν την παραγωγή, αλλά και τις θέσεις εργασίας.

Το ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών, καθώς η μείωση των τιμών στα τρόφιμα και τα είδη ρουχισμού, εξισορρόπησε τις αντίστοιχες αυξήσεις στο κόστος παροχής υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Ιούλιος είναι ο δεύτερος μήνας που το ποσοστό του πληθωρισμού παραμένει κάτω από το όριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ανέρχεται στο 2%. Ήδη, πριν από δύο εβδομάδες η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι οι κίνδυνοι για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, έχουν εξισορροπηθεί.

Αναλυτής της Intermoney σχολιάζει ότι η EKT δεν θα έπρεπε να ανησυχεί σε αυτό το σημείο για τον πληθωρισμό, καθώς ο ίδιος εκτιμά ότι θα παραμένει σε αυτό το επίπεδο για αρκετούς μήνες ακόμη.

Η Ιρλανδία είχε το μεγαλύτερο ετήσιο πληθωρισμό τον Ιούλιο, στο 4,2%, ενώ ακολούθησε και η Ολλανδία, με 3,8%, αλλά και οι Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία με 3,6%.

Στη Γερμανία, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο, ανήλθε στο 0,25%, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,2%, αντίστοιχη με αυτή του πρώτου τριμήνου.

Οι αναλυτές εμφανίζονται σκεπτικοί καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους. Χαρακτηριστικό είναι πως τον Ιούλιο υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Μάλιστα, στην αναφορά της, η γερμανική κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι η οικονομία της χώρας δεν έχει ξεκινήσει μια κυκλική ανάκαμψη, προειδοποιώντας ότι η γερμανική οικονομία παραμένει ευάλωτη σε νέες πιέσεις.

H Bundesbank δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ευρώ, σχολιάζοντας ότι η γρήγορη ανάκαμψή του έναντι του δολαρίου από τον περασμένο Απρίλιο, έχει αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με τη μείωση των εσόδων από τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v