Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Telekom: Αποκτά το 12% της British Telecom

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΒΤ θα γίνει η μητρική εταιρία του ΟΤΕ, η οποία αναμένει συνέργειες ύψους 4,6 δισ. στερλινών με την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Deutsche Telekom: Αποκτά το 12% της British Telecom

Νέες ισορροπίες στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά αναμένεται να δημιουργήσει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Deutsche Telekom και η Orange με τη βρετανική BT Group plc για την πώληση της κοινοπραξίας «ΕΕ» που διατηρούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η αξία της οποίας είναι 12,5 δισ. στερλίνες, η Deutsche Telekom, μητρική εταιρία του ΟΤΕ, θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΒΤ συμμετέχοντας με 12% στο μετοχικό κεφάλαιο της βρετανικής εταιρίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Tim Höttges, αναφέρθηκε στη σημαντική αξία που θα δημιουργήσει η συμφωνία για τον όμιλο της DT. «Η συμφωνία αυτή είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη δημιουργία του κορυφαίου δικτύου ολοκληρωμένης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η DT θα είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της BT και τα θεμέλια συνεργασίας για τις δύο εταιρίες μας είναι πολύ ισχυρά. Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα της συνεπούς και επιτυχούς υλοποίησης της στρατηγικής για βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Gavin Patterson, διευθύνων σύμβουλος της ΒΤ, χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντικό ορόσημο για την εταιρία, σημειώνοντας ότι θα της επιστρέψει να επιταχύνει την υλοποίηση των σχεδίων ανάπτυξης αυξάνοντας τις επενδύσεις. «Στο κορυφαίο δίκτυο 4G του Ηνωμένου Βασιλείου θα ενσωματωθεί τώρα το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών του Ηνωμένου Βασιλείου, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ηγετικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες, καθώς και από την αύξηση των επενδύσεων και της καινοτομίας. Η συμφωνία παρέχει μια ελκυστική ευκαιρία για την BT να δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους, με σημαντικές λειτουργικές και επενδυτικές αποδόσεις κεφαλαίων που υποστηρίζονται από δοκιμασμένες δραστηριότητες μετατροπής του κόστους μας. Η διευρυμένη BT θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για τους εργαζόμενους καθώς θα οδηγήσει τη δημιουργία μιας ψηφιακής υποδομής παγκόσμιας κλάσης για τη Βρετανία».

Ο επικεφαλής της Orange, Stéphane Richard, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως το επόμενο φυσικό βήμα στην εξέλιξη της BT και της ΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συνδυασμένη εταιρία θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει νέες υπηρεσίες στους πελάτες της τη στιγμή που η ζήτηση για τα δεδομένα και τις σχετικές υπηρεσίες θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Συνέργειες

Η συμφωνηθείσα τιμή αγοράς ύψους 12,5 δισ. στερλίνων για την ΕΕ είναι 7,9 φορές το EBITDA της χρήσης του 2014 της εταιρίας. Επίσης, με συνδυασμό προϋποθέσεων, η Deutsche Telekom, εκτός από το 12% της BT θα μπορεί να λάβει και μετρητά, ενώ θα έχει τη δυνατότητα ωφέλειας από πιθανές συνέργειες.

Η Deutsche Telekom θα λάβει μια έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο της BT.

Η βρετανική εταιρία στο οικονομικό έτος 2013-2014, που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 2014, είχε έσοδα 18,3 δισ. στερλίνες και ένα προσαρμοσμένο EBITDA 6,1 δισ. στερλίνες. Η EE έχει περισσότερους από 30 εκατομμύρια πελάτες και το 2014 είχε έσοδα 6,3 δισ. στερλίνες με ένα προσαρμοσμένο EBITDA 1,6 δισ. στερλίνες.

Οι δύο εταιρίες συνεργάζονται ήδη σε ορισμένους τομείς. Ο συνδυασμός των επιχειρήσεων της ΒΤ με την ΕΕ αναμένεται να δημιουργήσει συνέργειες με καθαρή παρούσα αξία ύψους 4,6 δισ. στερλινών σε τομείς όπως οι πωλήσεις, το μάρκετινγκ, τη διοίκηση κ.λπ.

Η συναλλαγή απαιτεί την έγκριση των μετόχων της ΒΤ και των αρμόδιων αρχών και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v