Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού πλασάρεται η Ελλάδα στον ανταγωνισμό σε ταχύτητα Ιντερνετ

Πρόοδο στις ταχύτητες κινητού διαδικτύου καταγράφει η Ελλάδα τον Νοέμβριο, αλλά εξακολουθεί να υστερεί αισθητά στις σταθερές συνδέσεις, γεγονός που τη διατηρεί μακριά από την πρώτη γραμμή της παγκόσμιας κατάταξης. Τα στοιχεία της Ookla.

Πού πλασάρεται η Ελλάδα στον ανταγωνισμό σε ταχύτητα Ιντερνετ

Βελτίωση στις ταχύτητες του mobile Ιnternet, αλλά σημαντικά χαμηλές ταχύτητες στο ευρυζωνικό Ιnternet καταγράφουν τα στοιχεία της Ookla για τον Νοέμβριο του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τη διεθνή εταιρεία μετρήσεων, η  Ελλάδα σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο στον τομέα του κινητού διαδικτύου, κατακτώντας την 36η θέση παγκοσμίως με μέση ταχύτητα λήψης 85.27 Mbps. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η χώρα σκαρφάλωσε 5 θέσεις. Αυτή η άνοδος οφείλεται κυρίως στις συνεχείς επενδύσεις στις υποδομές 4G και 5G, οι οποίες ενισχύουν την ποιότητα και την ταχύτητα των συνδέσεων.

Το μέσο download διαμορφώθηκε στα 61,52 mbps, το upload στα 11,62 mbps. Οι κορυφαίες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (441,89Mbps) και το Κατάρ (358,27 Mbps) συνεχίζουν να θέτουν τον πήχη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα πλησιάζει πλέον χώρες της μεσαίας κατάταξης, καταδεικνύοντας ότι ο τομέας του mobile Ιnternet αποτελεί ένα από τα ισχυρά σημεία της.

Ειδικότερα, η πρώτη πεντάδα αποτελείται από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα στην πρώτη θέση με 441,89 mbps, ακολουθεί το Κατάρ με 358,27 mbps, επόμενο είναι το Κουβέιτ με 263,59 mbps. Στην 4η θέση η Βουλγαρία με 182,49 mbps και την πεντάδα κλείνει η Δανία με 162,22 mbps στην κινητή τηλεφωνία.

Στο σταθερό Ιnternet, η Ελλάδα, αν και κέρδισε μία θέση, βρίσκεται 97η θέση με 52,31 mbps ανάμεσα σε 150 χώρες. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι υποδομές σταθερού διαδικτύου δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί στον βαθμό που απαιτεί η σύγχρονη ψηφιακή πραγματικότητα.

Οι μέσοι όροι στο ευρυζωνικό Ιnternet είναι 95,10 mbps download και 51,49 mbps upload. Πρώτη χώρα στη λίστα είναι η Σιγκαπούρη με 324 mbps, ακολουθεί το Χονγκ Κονγκ με 302,04 mbps, στην τρίτη θέση τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα με 300,65 mbps, στην 4η θέση η Χιλή με 280,02 mbps και τη χρυσή πεντάδα ολοκληρώνει η Γαλλία με 267,25 mbps.

Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία του Speedtest Global Index για τον Νοέμβριο του 2024 αναδεικνύουν τις επιδόσεις των ελληνικών πόλεων σε κινητό και σταθερό διαδίκτυο, σε σύγκριση με τις κορυφαίες πόλεις του κόσμου. Παρά τις βελτιώσεις, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά από τις πρωτοπόρες, αποτυπώνοντας την ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις στις υποδομές.

Ειδικότερα η Θεσσαλονίκη έχασε 7 ολόκληρες θέσεις και έφτασε στην 50ή θέση με 100,10 mbps ενώ η Αθήνα βρίσκεται στην 51η θέση κερδίζοντας μία θέση (έχοντας 100,01 mbps) ανάμεσα σε 159 πόλεις στην κινητή τηλεφωνία.

Στη σταθερή τηλεφωνία η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην 105η θέση κερδίζοντας τρεις θέσεις με 75,30 mbps ενώ η Αθήνα βρίσκεται στην 118η θέση -αν και κέρδισε 7 ολόκληρες θέσεις- με 60,30 mbps, ανάμεσα σε 200 πόλεις.

Οι πρώτες θέσεις στη μακροσκελή λίστα των πόλεων τόσο σε σταθερή όσο και κινητή τηλεφωνία δείχνει ταχύτητες μέχρι και πενταπλάσιες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

 

Η συντονισμένη δράση για αύξηση ταχυτήτων

Με δύο κουπόνια επιδότησης για οπτική ίνα και επίσπευση των επενδύσεων από τους παρόχους η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας μας και να αυξήσει τις ταχύτητες στο ευρυζωνικό Ιnternet.

Πρόκειται για το Gigabit Voucher, το κουπόνι που επιδοτεί περίπου 380.000 πολίτες για σύνδεση  οπτικής ίνας σε μεγάλες ταχύτητες, το οποίος παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση, και τη δράση Smart Readiness, ύψους 120 εκατ. ευρώ, που φαίνεται να μένει στα… αζήτητα.

Προκειμένου το κουπόνι Smart Readiness να… ανεβάσει ταχύτητα, πρόσφατα έγινε συνάντηση των παρόχων με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου. Πηγές του υπουργείου ξεκαθαρίζουν ότι «το Smart Readiness αποτελεί ορόσημο και πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Θα αλλάξει την εικόνα της χώρας, και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι έγιναν διορθωτικές κινήσεις καθώς υπήρξαν σημαντικά προβλήματα κυρίως στις εργασίες που έπρεπε να υλοποιηθούν στις  πολυκατοικίες.

Η πρώτη διορθωτική κίνηση αφορούσε την απλοποίηση της διαδικασίας  για την ταυτοποίηση του κτιρίου μειώνοντας το χρόνο και τα έγγραφα που απαιτούνται, ενώ η δεύτερη αφορούσε τη δημιουργία της ψηφιακής πύλης «e-Διέλευσις». Στόχος είναι να υπάρξει  συντονισμός παρόχων και δήμων  για τις  παρεμβάσεις στους δρόμους, αλλά και ενημέρωση σε real time των έργων που υλοποιούνται για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι πάροχοι

Ήδη οι τρεις πάροχοι, Cosmote, Nova και Vodafone, έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογές στις τιμές των πακέτων σύνδεσης σε οπτική ίνα, τα οποία ενσωματώνουν το κρατικό κουπόνι του Gigabit Voucher.

Παράλληλα  από τις 8 Δεκεμβρίου αυξήθηκαν, αυτόματα και χωρίς επιπλέον κόστος, οι ταχύτητες αποστολής δεδομένων (upload) στις συνδέσεις από 300 Mbps και πάνω σε όλους τους πελάτες των Cosmote, Nova και Vodafone. Μια αύξηση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πρακτικά θα πενταπλασιαστούν οι υφιστάμενες ταχύτητες στο upload.

Υπενθυμίζεται ότι το «Gigabit Voucher» είναι ένα έργο με αναπτυξιακό πρόσημο συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με πόρους της τάξεως των 23 εκατ. ευρώ και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με περισσότερα από 57 εκατ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Smart Readiness Vouchers» για την εγκατάσταση οπτικής ίνας σε 120.000 κτίρια, στόχος είναι η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας σε ολόκληρη τη χώρα και η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη, όπως αυτή αποτυπώνεται και στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Ψηφιακή Δεκαετία».

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, κουπόνι αξίας 200 ευρώ για την κάλυψη μέρους του κόστους απόκτησης υπηρεσίας Gigabit (τουλάχιστον 250 GBPs) και πιο συγκεκριμένα του κόστους που αντιστοιχεί στην αρχική σύνδεση, καθώς και του μηνιαίου τιμήματος για τους πρώτους 24 μήνες της συνδρομής.

Πρόκειται για νοικοκυριά και μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση με ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) μεγαλύτερη των 100 Mbps και διαμένουν ή έχουν την έδρα / υποκατάστημά τους αντίστοιχα στις περιοχές παρέμβασης του Προγράμματος. Η επιχορήγηση δίνεται μόνο μία φορά σε κάθε ωφελούμενο, ενώ δεν επιτρέπεται να ενισχυθούν από καμία άλλη πηγή, εθνική ή ευρωπαϊκή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v