Η τακτική της τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου σε ομόλογα ετοιμάζεται επιστρέφει, απλά όχι με το όνομα των «subprime», προειδοποιεί σε δημοσίευμα του το Bloomberg.
Mια σειρά από hedge fund, επενδυτικές τράπεζες και εταιρείες αγοράζουν δάνεια από όσους δεν μπορούν να λάβουν συμβατικά στεγαστικά δάνεια, λόγω αδήλωτων εισοδημάτων ή χαμηλής πιστοληπτικής αξιοπιστίας. Το σχέδιο τους είναι να τιτλοποιήσουν τα δάνεια σε χρεόγραφα διαφορετικής πιστοληπτικής διαβάθμισης και να τα πουλήσουν μέσα στο 2015 σε επενδυτές.
Η τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων έχει «πέσει σε λήθαργο» μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008. Μόνο 8,8 δισ. δολάρια νέων δανείων συναλλάχθηκαν την περασμένη χρονιά, όταν την περίοδο 2005 με 2007 οι συναλλαγές ανέρχονταν σε 2 τρισ. δολάρια.
Όπως τονίζει το Bloomberg, οι επενδυτικές εταιρείες επιδιώκουν να αναβιώσουν την αγορά των «subprime» χωρίς να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αυτή την φορά, θα διατηρήσουν στις συμφωνίες τους πιο ριψοκίνδυνους τίτλους.
Εταιρείες όπως η Seer Capital και η Angel Oak προτιμούν τον όρο «nonprime» για δανεισμό που φλερτάρει με πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν για χρέη γνωστά ως «subprime» ή Αlt-A.
Αν και η λέξη «subprime» έχει αποκτήσει αρνητικό όνομα σήμερα, αυτό που όλοι βλέπουν είναι ότι υπάρχουν πολλοί αξιόπιστοι δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούνται, δήλωσε στο Bloomberg, o John Hsu, επικεφαλής αγορών κεφαλαίου της Angel Oak.
Η Angel Oak είναι πρόθυμη να αγοράσει δάνεια με βαθμό ασυνέπειας (credit score) μέχρι και 500, αν και ο μέσος όρος κινείται στο 670, λίγο κάτω από το επίπεδο του 680 που χρησιμοποιούν κάποιοι ως όριο για τα «subprime» σε μια κλίμακα από το 300 ως το 850, σημείωσε ο κ. Hsu. Η εταιρεία διασφαλίζει ότι οι δανειολήπτες μπορούν να ανταποκριθούν στις αποπληρωμές.
Τα επιτόκια στα δάνεια της Angel Oak κινούνται στο 8,5%, όταν τα συμβατικά στεγαστικά δάνεια έχουν επιτόκια περίπου 3,6%.